Κοντά σε συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, η ισχύς του οποίου λήγει στις 28/2, βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και τράπεζες.
Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών ομίλων την περασμένη Δευτέρα κατέληξαν σε ένα πλαίσιο το οποίο προβλέπει την ένταξη στο προστατευτικό πλαίσιο πρώτων κατοικιών αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι το συνολικό χρέος του οφειλέτη δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσό.
Το πλαφόν που συζητήθηκε ήταν οι 100.000 ευρώ και αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη από κάθε είδους χρηματοδότηση που έχει λάβει στο παρελθόν.
Εφόσον, το υπόλοιπό του στις τράπεζες στις 31/12/2018 δεν ξεπερνά αυτό το όριο και υπάρχει καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στην αποπληρωμή του, τότε θα αξιολογούνται τα εισοδήματά του, που θα αποτελούν τη δεύτερη προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η αίτηση υπαγωγής του στο ευνοϊκό καθεστώς.
Με βάση ορισμένες πηγές, το ανώτατο όριο ως προς το ετήσιο εισόδημα θα διαμορφωθεί πέριξ των 20.000 ευρώ έναντι 35.000 ευρώ που προέβλεπε η αρχική πρόταση της κυβέρνησης.
Από εκεί και πέρα θα υπάρχουν επιπλέον κριτήρια για τη χορήγηση επιδότησης της μηνιαίας δόσης κατά το 1/3 από το κράτος.
Οι αιτήσεις θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί εντός των τριών μηνών από την ψήφιση του νόμου.
Για το λόγο αυτό αναζητούνται εναλλακτικές για την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών το διάστημα προετοιμασίας του σχετικού online εργαλείου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το σχετικό νομοσχέδιο να περάσει από τη Βουλή έως και τα τέλη του μήνα και το νέο πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου.
Οι τραπεζίτες δεσμεύτηκαν στον κ. Τσίπρα να επανέλθουν τις επόμενες ημέρες με τις εκτιμήσεις τους για την επίπτωση στο σύστημα των παραπάνω ρυθμίσεων, ώστε να υπάρξει η οριστική συμφωνία.
Δεν αποκλείεται το επόμενο ραντεβού να πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας.