Στο Μόναχο συναντώνται σε λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, στην πρώτη τους συνάντηση λίγες ημέρες μετά την ψήφιση και του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ όπου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν όλα τα εκκρεμή και «θολά» ζητήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στο τετ α τετ Τσίπρα – Ζάεφ θα τεθεί στο «τραπέζι» το ζήτημα της απαλοιφής αλυτρωτικών αναφορών από σχολικά εγχειρίδια, θα συζητηθεί το θέμα των εμπορικών σημάτων καθώς και άλλα κρίσιμα ζητήματα τα οποία παρερμηνεύονται από τους γείτονες.
Η συνάντηση θεωρείται ιδιαίτερης βαρύτητας καθώς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί σημαντικά το σε ποιο βαθμό θα εφαρμοστεί από τη γειτονική χώρα η Συμφωνία την ίδια ώρα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση κρούει τον «κώδωνα» εκτιμώντας πως σε λίγο καιρό το «Βόρεια»θα ξεχαστεί από το νέο όνομα και θα παραμείνει το «Μακεδονία».
Εντωμεταξύ η Αθήνα, αποστέλλει σήμερα στα Σκόπια τη ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε πως από τις επόμενες ημέρες θα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία. «Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία» είπε.
Από την άλλη πλευρά, το αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς που την αναγνώριζαν μέχρι σήμερα ως «Μακεδονία», για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της σε «Βόρεια Μακεδονία».
Στη συνέχεια και σταδιακά θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναμόρφωσης όλων των κρατικών οργανισμών και των εγγράφων που χρησιμοποιούν δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί στη γειτονική χώρα, κάτι που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε ορίζοντα πενταετίας.
Αποκαρδιωτική η εικόνα για την κυβέρνηση – σε καθίζηση ο ΣΥΡΙΖΑ
Μπορεί ο πρωθυπουργός να νιώθει ευτυχισμένος από την κύρωση της Συμφωνίας και από τα καλά λόγια που ακούει από Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και από την αμερικανική πλευρά, ωστόσο στο εσωτερικό η εικόνα για την κυβέρνηση και τον ίδιο είναι αποκαρδιωτική.
Στο Μαξίμου τρέμουν ότι θα συνεχίσουν να «βυθίζονται» στα νερά των Πρεσπών μέχρι τις εκλογές, όποτε και αυτές αν γίνουν, καθώς οι δημοσκοπήσεις από τη βόρεια Ελλάδα αποτυπώνουν καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Μακεδονία» η οποία διεξήχθη στην Κεντρική Μακεδονία, φαίνεται πως , ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγηθεί σε πλήρη κατάρρευση καθώς η «ψαλίδα» με τη ΝΔ έχει ανοίξει στις 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ λαμβάνει 36,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,4%, η Χρυσή Αυγή 8%, το ΚΙΝΑΛ 5,3% και το ΚΚΕ 5%.
Κάτω από το όριο του 3% μένουν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, όλα τα υπόλοιπα κόμματα ενώ οι ΑΝΕΛ συνεχίζουν να τραβούν την… κατηφόρα καθώς δεν ξεπερνούν το 1%.
Ψηλοί τόνοι από τη ΝΔ στο «Μακεδονικό»
Η ΝΔ και η πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζουν να κρατούν υψηλούς τόνους για το «Μακεδονικό».
Χθες, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πριν από δύο ημέρες «153 πρόθυμοι βουλευτές με την ψήφο τους επικύρωσαν την τελευταία πράξη μιας μεγάλης εθνικής υποχώρησης». Διευκρίνισε δε, ότι η επικύρωση της ένταξης των Σκοπίων στην Ατλαντική συμμαχία και η συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται απέναντι στους Μακεδόνες της Βόρειας Ελλάδας αλλά και απέναντι στο 70% της ελληνικής κοινωνίας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε μάλιστα ότι ως πρωθυπουργός της χώρας δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα της Ελλάδος να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας εφόσον δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα, τόνισε πως θα εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις για την κατοχύρωση των μακεδονικών προϊόντων που μένουν απροστάτευτα ενώ υποσχέθηκε ότι «η ΝΔ θα εκπονήσει ένα τολμηρό αναπτυξιακό σχέδιο για την Μακεδονία και την βόρειο Ελλάδα, με ειδική αναφορά στην δυτική Μακεδονία».