Αποστολή, Γιάννης Ζουμπουλάκης
Μεγάλη συζήτηση έμελλε να προκαλέσει η ταινία “Ο Θεός υπάρχει, το όνομά του Πετρούνια” (“Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija”) της Τεόνα Στρούγκαρ Μίτβεσκα από την πΓΔΜ που προβλήθηκε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ. Πέρα από το γεγονός ότι η ταινία εμφανίζεται ως συμπαραγωγή «Μακεδονίας» (χωρίς χαρακτηριστικό), Βελγίου, Γαλλίας, Σλοβενίας και Κροατίας, το ίδιο το θέμα της είναι κομμένο και ραμμένο για συγκρούσεις απόψεων.
Σε μια πόλη της πΓΔΜ ονόματι Στιπ, την ημέρα του εθίμου της ανεύρεσης του ξύλινου σταυρού μέσα από την θάλασσα κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων, μια γυναίκα βουτά μαζί με τους άντρες. Η κίνησή της είναι αυθόρμητη . Η γυναίκα είναι καλλιεργημένη, άνεργη και άθρησκη. Αλλά καταφέρνει να πιάσει τον σταυρό. Και από εκεί αρχίζει το χάος.
Θα καταλήξει στο τμήμα, την ώρα που οι άντρες που βούτηξαν μαζί τους θέλουν να την λιντσάρουν. Την αποκαλούν πόρνη και μετενσάρκωση του διαβόλου, την κτυπούν και την φτύνουν, Η εκκλησία και η αστυνομία την παρακαλούν να δώσει τέλος σε όλο αυτό το κομφούζιο αλλά εκείνη επιμένει. Η ώρα για να δείξει ότι έχει και αυτή δικαιώματα, έχει φτάσει.
Η Τεόνα Στρούγκαρ Μίτβεσκα χειρίζεται με θαυμαστή ισορροπία το δύσκολο θέμα της το οποίο μάλιστα είναι βασισμένο σε πραγματικό περιστατικό που συνέβη πριν από μερικά χρόνια. Η ταινία άρεσε και όλα δείχνουν ότι δεν θα λείπει από τα βραβεία (η Ζόνικα Νούσεβα είναι μια κλασική περίπτωση φαβορί για το βραβείο ερμηνείας).
Θα πρέπει επίσης να προστεθεί ότι στην “Πετρούνια” γίνεται και μια νύξη για τον Μέγα Αλέξανδρο ο οποίας αναφέρεται σε μια σκηνή της ταινίας όπου ο αστυνομικός διευθυντής ρωτά την Πετρούνια (η οποία έχει σπουδάσει Ιστορία) αν η αγαπημένη της ιστορική περίοδος είναι εκείνη του Μ. Αλέξανδρου. Εκείνη απαντά αρνητικά προσθέτοντας ότι η αγαπημένη της περίοδος είναι πολιτιστική επανάσταση της Κίνας.
Η σκηνή έδωσε την αφορμή στο Βήμα να ρωτήσει την σεναριογράφο Ελμα Τατάρατζιτς και την σκηνοθέτρια Στρούγκαρ Μίτβεσκα για το σκεπτικό που είχαν εντάσσοντάς την στην ταινία. “Αρχικά ήταν κάτι σαν ένα αστείο, το οποίο όμως τονίζει την στενοκεφαλιά όσων πιστεύουν ότι τους ανήκει το οτιδήποτε” απάντησε η Τατάρατζιτς.
“Γιατί να με ενδιαφέρει ο Μέγας Αλέξανδρος;” αναρωτήθηκε η Στρούγκαρ Μίτβεσκα. “Δεν χρειάζεται να με ενδιαφέρει.”
Εξάλλου, “Ο Αλέξανδρος ανήκει σε όλους, ανήκει σε εσάς που είστε Ελληνας, ανήκει σε μένα που είμαι Βόσνια και ανήκει στους Μακεδόνες” κατέληξε η Τατάρατζιτς. “Κανείς δεν μπορεί να μονοπωλήσει την Ιστορία. Η Ιστορία ανήκει σε όλους!”
Η ταινία “Ο Θεός υπάρχει, το όνομά του Πετρούνια” δεν έχει προς το παρόιν αγοραστεί από την ελληνική διανομή.