Η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την  ανάπλαση του Κέντρου της Αθήνας δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη. Παραδόξως, διοργανώτρια Αρχή είναι η Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και όχι το καθ΄ύλην αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο διαγωνισμός αφορά στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο της πρωτεύουσας, δηλαδή στην περιοχή που ορίζεται από τις οδούς Σταδίου, Πειραιώς και Ερμού. Το ζητούμενο είναι η ανάδειξη του μητροπολιτικού χαρακτήρα του Κέντρου σε χώρο πολιτισμού και αναψυχής, αλλά και ο τρόπος για να επιστρέψει στην καρδιά της πρωτεύουσας η κατοικία, το εμπόριο, η παραδοσιακή βιοτεχνία. Κύριος στόχος είναι ο σχεδιασμός παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν στην ανάκτηση του δημόσιου χώρου, στην περιβαλλοντική του αναβάθμιση και στην διασύνδεση του Κέντρου με την ευρύτερη περιοχή.

 

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την Αθήνα. Είχαν προηγηθεί πολλές προσπάθειες, αλλά οι βραβευμένες προτάσεις που προέκυψαν έμειναν στα σχέδια.  Ιδιαίτερα προβεβλημένος ο διαγωνισμός «ΑΘΗΝΑ  Χ 4», πρότζεκτ της τότε υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, ο οποίος στόχευε  στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην υποβαθμισμένη πρωτεύουσα. Όμως, καμία πρόταση δεν υλοποιήθηκε και κάποια στιγμή ξεχάστηκε.

Χαρακτηριστικός, για τη δημοσιότητα που είχε πάρει το 2012, ήταν και ο διαγωνισμός «Rethink Athens» που αφορούσε την ανασυγκρότηση του Κέντρου, με άξονα την Πανεπιστημίου. Είχε γίνει με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, και πριν η βραβευμένη πρόταση κρυφτεί σε κάποιο συρτάρι, είχε καταφέρει να διχάσει τους κατοίκους της πρωτεύουσας, εξαιτίας της ιδέας περί πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου.

Στα χαρτιά είχαν μείνει και τα σχέδια για την ανάπλαση της λεωφόρου Συγγρού που είχε προταθεί από τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού Αθήνας (ΟΡΣΑ), καθηγητή κ. Γιάννη Πολύζο, πριν ο ΟΡΣΑ, ελέω μνημονίων, καταργηθεί.

Στον τρέχοντα διαγωνισμό οι συμμετέχοντες καλούνται να επικεντρώσουν τις προτάσεις των παρεμβάσεων τους στις εξής γειτονιές:

1. Κεραμεικός-Τεχνόπολη-Ιερά Οδός

2. Πειραιώς – Κουμουνδούρου – Ψυρρή

3. Γεράνι – Πλατεία Θεάτρου- Αθηνάς

4. Κοραή – Κλαυθμώνος – Καρύτση – Άγιοι Θεόδωροι

5. Ερμού – Μητροπόλεως – Φιλελλήνων – Σύνταγμα

6. Δημαρχείο – Αθηνάς

7. Πλατεία Ομονοίας

8. Αγίου Κωνσταντίνου – Εθνικό Θέατρο

9. Αθηνάς-Ερμού-Μοναστηράκι

Καταληκτική προθεσμία υποβολής των προτάσεων του διαγωνισμού ορίζεται η 10η Ιουνίου 2019. Το χρηματικό ποσό των τριών πρώτων βραβείων είναι 128.800 ευρώ (57.960 ευρώ στο πρώτο, 42.504 ευρώ στο δεύτερο και 28.336 ευρώ στο τρίτο), ενώ με υπόδειξη της Κριτικής Επιτροπής μπορεί να δοθούν και τρεις έπαινοι αντί 5.000 ευρώ έκαστος.

Για να εξασφαλιστεί δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό, θα πρέπει ο διαγωνιζόμενος  (ή ομάδα διαγωνιζομένων) να εγγραφεί  ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα που έχει συσταθεί για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό (www.athensanaplasis-competition.gr), έως και τις 22 Φεβρουαρίου.