Σκοπιμότητα και επικίνδυνους τακτικισμούς σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της εποχικής γρίπης καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει το μέγεθος του προβλήματος της εποχικής γρίπης, για να κρύψει την κακή εικόνα του υγειονομικού συστήματος της χώρας» καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών λόγω της γρίπης απέχει πολύ από εκείνον που δηλώνεται στο Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Κι αυτό διότι όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της, τα στοιχεία που ανακοινώνονται (έχουν αναφερθεί 38 θάνατοι μέχρι και την περασμένη Κυριακή) αφορούν τους νοσηλευόμενους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
«Σε πολλούς ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές νοσοκομείων από επιπλοκές της γρίπης δεν γίνονται τα rapid test ή δεν αποστέλλονται δείγματα για μοριακό έλεγχο στα Κέντρα Αναφοράς. Ως αιτίες θανάτου πολλών ασθενών δηλώνονται οι επιπλοκές της γρίπης ή άλλο συνοδό νόσημα και όχι η γρίπη. Έτσι κρύβουν τον πραγματικό αριθμό θανάτων που προκλήθηκαν από επιπλοκές της γρίπης» τονίζει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ.
Αν αναλογιστεί κάποιος ότι η λίστα με τους διασωληνωμένους ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘπεριλαμβάνει σταθερά τις τελευταίες ημέρες πάνω από 65 άτομα, με την πλειονότητα αυτών να έχει εκδηλώσει βαριά γρίπη, αντιλαμβάνεται ότι για πολλούς η διαδρομή έχει μοιραία κατάληξη πριν καν μπουν στη ΜΕΘ και συνεπώς υποβληθούν σε σχετικό έλεγχο για τη γρίπη. Μπορεί πχ να δηλώνεται ως θάνατος από αναπνευστική ανεπάρκεια.
Απογοητευτικά τα στοιχεία εμβολιασμού στους Υγειονομικούς
Απογοητευτικά, τουλάχιστον, είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ για τους εμβολιασμούς στον τομέα της Υγείας, τη στιγμή που η γρίπη «θεριεύει» και οι νεκροί έχουν φτάσει τους 40.
Από τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ για την περίοδο 2017 – 2018 προκύπτει πως κατά μέσο όρο εμβολιάζεται μόλις το 20% των Υγειονομικών, αυτών δηλαδή που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι αριθμοί προκαλούν σοκ. Παραδείγματος χάριν στο Κωνσταντοπούλειο είχε εμβολιαστεί μόλις ένας στους δέκα υγειονομικούς, ενώ την ίδια στιγμή στο Ιπποκράτειο το 18,4% και στο Γεννηματάς το 19,8%.
Τα ποσοστά εμβολιασμού υγειονομικών ανά νοσοκομείο όπως τα δημοσιοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ:
Αφού λοιπόν οι φετινές παραγγελίες εμβολίων παρέμειναν στα περυσινά επίπεδα, η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι το προσωπικό παραμένει ακάλυπτο απέναντι στη γρίπη, εκθέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τόσο τους ασθενείς, αλλά και τους συνοδούς τους.
Σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, αιτία για το «αλαλούμ» είναι ότι τα νοσοκομεία λαμβάνουν αριθμό εμβολίων ικανό να εξυπηρετήσει μόλις το 25% του προσωπικού.
Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ εξασφαλίστηκαν 20.000 εμβόλια για… 90.000 εργαζόμενους.
Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, στην Ελλάδα ο εμβολιασμός για τη γρίπη στους υγειονομικούς παραμένει προαιρετικός. Έν έτει 2019…
Όσον αφορά τα κέντρα υγείας τα εμβόλια που χορηγήθηκαν, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, καλύπτουν το 40% του προσωπικού.
Ενδεικτικό του «κενού» στη θωράκιση του υγειονομικού προσωπικού του συστήματος δημόσιας υγείας, είναι το γεγονός ότι μία νοσηλεύτρια έχει διασωληνωθεί μετά τις επιπλοκές που εμφάνισε λόγω της γρίπης και παραμένει μέχρι σήμερα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου της Αθήνας, με την κατάστασή της μάλιστα να χαρακτηρίζεται κρίσιμη.