Λεμόνι τουρσί

Ενας πολύ εύκολος και οικονομικός τρόπος να έχουμε λεμόνι οποιαδήποτε στιγμή στην κουζίνα μας. Ετσι έχουμε στη διάθεσή μας τη σάρκα, τη φλούδα, τα έλαια και τον χυμό γεμάτο άρωμα και φρεσκάδα, όπως όταν είναι στην εποχή του (από τα τέλη του φθινοπώρου και όλο τον χειμώνα).

Υλικά για ένα βάζο 1 λίτρου
12 περίπου λεμόνια
12 κουταλάκια του γλυκού θαλασσινό αλάτι
Μπαχαρικά της αρεσκείας μας (εμείς χρησιμοποιήσαμε καρδάμωμο, μαραθόσπορο και σιναπόσπορο)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Επιλέγουμε κίτρινα ακέρωτα λεμόνια. Τα πλένουμε καλά και τα στεγνώνουμε. Κόβουμε τις δύο άκρες. Χαράζουμε κατά μήκος στα 4 ή στα 6 δίχως να κόψουμε εντελώς.
Μέσα σε κάθε λεμόνι, με ένα κουτάλι, βάζουμε ένα κοφτό κουταλάκι αφρίνα (όχι ψιλό αλάτι).
Στοιβάζουμε τα λεμόνια στο βάζο στριμωχτά μέχρι πάνω, πιέζοντάς τα με δύναμη.
Ενδιάμεσα βάζουμε τα μπαχαρικά –σιναπόσπορο, κάρδαμο, μαραθόσπορο.
Στύβουμε όσο χυμό χρειάζεται για να γεμίσει το βάζο μέχρι πάνω και κλείνουμε αεροστεγώς.
Διατηρούμε εκτός ψυγείου σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Μία φορά την ημέρα τουμπάρουμε το βάζο και το αφήνουμε ξανάστην ίδια θέση. Με τον τρόπο αυτόν έχουμε πάντα «φρέσκο» λεμόνι.
Υστερα από μία εβδομάδα με 10 ημέρες το τουρσί μας είναι έτοιμο.
Οποτε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι, ανοίγουμε το βάζο και παίρνουμε χυμό – έχει τα αρώματα του λεμονιού και τη φρουτένια γεύση χάρη στην έντονη οξύτητα.
Μπορούμε να πάρουμε και ένα κομμάτι από λεμόνι: βγάζουμε ένα λεμόνι από το βάζο, παίρνουμε ένα κομμάτι και επιστρέφουμε στο βάζο τον υπόλοιπο καρπό. Το ψιλοκόβουμε και το χρησιμοποιούμε ωμό σε σαλάτα ή σε μαγειρευτά λεμονάτα ή φούρνου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Χρησιμοποιούμε λιγότερο αλάτι στο φαγητό γιατί ο χυμός είναι αλατισμένος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.