Παρατείνεται έως το απόγευμα της Παρασκευής η αγωνία για την έκβαση του διαγωνισμού της ΔΕΗ που αφορά στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα. Τότε, το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης θα κρίνει εάν τελικά ήταν …άνθρακες οι δύο δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν χθες από τον όμιλο «Μυτιληναίος» και την κοινοπραξία «Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ».
Πάντως, πηγές της ΔΕΗ, μιλώντας στο «Βήμα», ανέφεραν χθες το απόγευμα, ότι ζητήθηκε βελτιωμένη προσφορά μόνο από τη «Μυτιληναίος», η οποία υπέβαλλε φάκελο για το «πακέτο» της Μελίτης, καθώς η άλλη προσφορά των Τσέχων με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κινείται εκτός των πλαισίων που έχει θέσει η ΔΕΗ για τον διαγωνισμό.
Άλλωστε, οι Τσέχοι, σε ανακοίνωσή τους χθες το απόγευμα, ανέφεραν ότι αποφάσισαν να μην υποβάλουν δεσμευτική προσφορά για τη διαδικασία αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων με βάση τις τελικές Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Μετοχών (SPA), όπως αυτές είχαν ανακοινωθεί από τη ΔΕΗ, καθώς «επιβαρύνουν με σημαντικούς κινδύνους τον αγοραστή». Για αυτό η κοινοπραξία υπέβαλλε προσφορά στη βάση μιας εναλλακτικής εκδοχής της Σύμβασης Αγοραπωλησίας για τις μονάδες σε Αρκαδία και Φλώρινα, η οποία, όπως επισημαίνουν παράγοντες της ΔΕΗ, κρίνεται ότι δεν τηρεί τους όρους του διαγωνισμού.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν για τον φάκελο της «Μυτιληναίος», ότι το τίμημα που προσφέρει κινείται σε χαμηλά επίπεδα και γι΄ αυτό ζητήθηκε από τη ΔΕΗ βελτιωμένη πρόταση ώστε να προσεγγίσει την αποτίμηση που έχει θέσει ο ανεξάρτητος αποτιμητής. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η συγκεκριμένη πρόταση αφορά μόνο στη θυγατρική της ΔΕΗ που περιλαμβάνει το λιγνιτικό πακέτο της Φλώρινας (τη μονάδα Μελίτη Ι και την άδεια για τη Μελίτη ΙΙ) και αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει από το ΔΣ της επιχείρησης την Παρασκευή και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι μπορεί τελικά ο διαγωνισμός να κριθεί άγονος. Πάντως, το τελευταίο διάστημα, στελέχη της Διοίκησης της ΔΕΗ δήλωναν ότι στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν προχωρήσει, μια λύση θα ήταν η επαναπροκήρυξή του, καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα οι συνθήκες θα έχουν ωριμάσει και τα δεδομένα (αποζημίωση των μονάδων με ΑΔΙ, η σύμβαση με το ορυχείο της Αχλάδας που τροφοδοτεί τη μονάδα της Μελίτης κλπ.) θα είναι πιο ξεκάθαρα για τους επενδυτές.