Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία δύο κοινοτικών οδηγιών που αφορούν:
– την προσβασιμότητα των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και ατόμων με αναπηρία στους ιστότοπους και τις εφαρμογές του δημοσίου και
– την απλοποίηση των υποχρεώσεων για ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων που εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες στην ΕΕ μέχρι 10.000 ευρώ.
Την κύρωση υπερψήφισαν επί της αρχής ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ευρύτατη συναίνεση, τονίζοντας ότι η Βουλή στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που αφορά την ισότιμη πρόσβαση των ευάλωτων ομάδων στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου. Παράλληλα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μπροστά στην εξέλιξη της τεχνολογίας και πρόσθεσε ότι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα και τους κινδύνους που υπάρχουν και αφορούν την κατοχύρωση των προσωπικών δεδομένων και των δικαιωμάτων αλλά και τις ανισότητες και τους ψηφιακούς αποκλεισμούς.
Μίλησε ακόμα για ευρύτατη διαβούλευση που έγινε με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και για αυτό όπως είπε, το νομοσχέδιο έχει την πλήρη στήριξη της καθώς έχουν υλοποιηθεί τα αιτήματα τους. Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, υποστήριξε την κοινοτική οδηγία για το ΦΠΑ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, με την ενσωμάτωση της εξαλείφεται το διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων που έχουν μικρό κύκλο εργασιών και δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει τις συναλλαγές τους. Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την για υποκρισία σε ότι αφορά το ενδιαφέρον της για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι «επί διακυβέρνησης της την περίοδο 2009-2014 υπήρξε ο θάνατος του εμποράκου με πάνω από 200.000 μικρές επιχειρήσεις κυρίως εμπορικές να έχουν εξαφανιστεί».
«Την περίοδο 2009-2014 από 820.000 μειώθηκαν στις 614.000 οι επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα το 2017 και το 2018 έχουμε θετικό ισοζύγιο», ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών. Κλείνοντας η κ. Παπανάτσιου, ανέφερε ότι στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση αρκετά θετικά μέτρα για την ανακούφιση των συνταξιούχων, των φυσικών προσώπων, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για προεκλογικές εξαγγελίες ενώ κατηγόρησε την κυρία Παπανάτσιου ότι αποφεύγει να δώσει στοιχεία για το πόσες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει το διάστημα που είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον ΦΠΑ, αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές, αύξησε τους φόρους οδηγώντας χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε πλήρη οικονομική ασφυξία. Αυξήσατε τις κατασχέσεις ενώ αρνείστε να δώσετε στοιχεία που έχουμε ζητήσει. Η ανάπτυξη που ισχυρίζεστε αποτυγχάνει σε κάθε τομέα και όλα τα στοιχεία αυτό δείχνουν», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.
Για θετικές διατάξεις έκανε λόγο ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Γιώργος Καρράς που προωθούν την ψηφιακή ισότητα και διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρία ώστε να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά και διευκολύνουν τις ψηφιακές συναλλαγές. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Χατζησάββας. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για υποκρισία και υποστήριξε ότι μέσων των ευρωπαϊκών οδηγιών γίνεται προσπάθεια ενοποίησης της αγοράς για να διευκολυνθούν και να κυριαρχήσουν οι μεγάλοι όμιλοι. Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, έκανε λόγο για «θετική οδηγία που κατοχυρώνει το δικαίωμα προσβασιμότητας στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία».
«Υπερψηφίζουμε την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο σε δημόσιους φορείς για άτομα με αναπηρία αλλά είναι ένα μέτρο πολύ λίγο, καθόλου αρκετό και αυτό που κάνουμε σήμερα είναι απλά συμβολικό», υπογράμμισε από την πλευρά του ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.