Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση του «Πρωτοκόλλου Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βούλης.
Η ψηφοφορία αποφασίστηκε να είναι ονομαστική και στην Επιτροπή, για να είναι εμφανές με τι έγκριση θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση. Την συγκεκριμένη απόφαση ανακοίνωσε ο πρόεδρος Κώστας Δουζίνας και έγινε αποδεκτή από όλα τα κόμματα.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Τόσκα να καλεί τους βουλευτές να υπερψηφίσουν ανεξαρτήτως κομματικής πειθαρχίας, και τους εισηγητές της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο και της ΔΗΣΥ, Αν. Λοβέρδο να δηλώνουν ότι καταψηφίζουν, ξεκίνησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η συζήτηση του «Πρωτοκόλλου Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.
«Δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μιας Συμφωνίας σαφώς επιζήμια, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει την δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μαεκεδονικής εθνόητας» ξεκαθάρισε εκ μέρους της ΝΔ, ο Γ. Κουμουτσάκος.
«Παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει όχι και στο Πρωτοκόλλο» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσέθεσε ότι «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς» επικαλούμενος την δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».
«Το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι τυπικό!», είπε ο Γ. Γκιόκας από το ΚΚΕ και εξήγησε: «Είναι η ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών, ο λόγος που οδήγησε στη συμφωνία και η βιασύνη που προωθείται το πρωτόκολλο αποτελεί απόδειξη πως ο βασικός στόχος της συμφωνίας που ήταν καταλύτης εξελίξεων ήταν να ενταχθεί η γειτονική χώρα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Και να αποδυναμωθεί η επιρροή άλλων κρατών όπως Κίνας και Ρωσίας».
Ζήτημα πλειοψηφίας 3/5, δηλαδή ψήφιση με 180 ψήφους, έθεσε -όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει- ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με την έναρξη της συνεδρίασης.
Με τη θέση του διαφώνησαν όλα τα κόμματα – εκτός από την Χρυσή Αυγή- και ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο δήλωσε ότι η διαδικασία που έχει αποφασιστεί θεωρεί ότι δεν έχει έδαφος εφαρμογή το 28.παρ2. (180). «Είναι πάγια τακτική αυτή όπως έγινε με την Αλβανία που μπήκε στο ΝΑΤΟ. Το Σύνταγμά μας ζητά αυτή τη προϋπόθεση όταν η χώρα μας εντάσσεται σε διεθνείς οργανισμούς», είπε.