Οταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) πότε θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα, ώστε να προγραμματίσουν από κοινού έναν οδικό χάρτη, ο Πρωθυπουργός απάντησε χωρίς καν να το σκεφθεί, ούτε καν να υπολογίσει ότι κυβερνά με μια κυβέρνηση-κουρελού: «Τον Σεπτέμβριο». Ο κ. Ερντογάν τον πίστεψε (δεν μπορούσε άλλωστε να κάνει και αλλιώς) και έτσι από κοινού σχεδίασαν έναν οδικό χάρτη έως τον Σεπτέμβριο για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο. Τι περιλαμβάνει αυτός ο χάρτης;

■■■

Εμαθα λοιπόν ότι χωρίζεται σε τρία μέρη: Συναντήσεις και συζητήσεις ανάμεσα στους δύο υπουργούς Αμυνας, ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών (για επενδύσεις) και τέλος συναντήσεις ανάμεσα σε υπουργούς Τουρισμού, ώστε να ενεργοποιηθεί και πάλι η περίφημη συμφωνία Παπούλια – Γιλμάζ για μορατόριουμ στο Αιγαίο τους θερινούς μήνες και τις γιορτές. Και βεβαίως συνεννοήσεις των δύο υπουργείων Εξωτερικών (σε επίπεδο γενικών γραμματέων). Ολα αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο (άντε τον Οκτώβριο, όπως θέλουν να πιστεύουν στην Κουμουνδούρου).

■■■

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο δεν χάνει την ευκαιρία να διαλαλεί προς κάθε κατεύθυνση ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμη πρωθυπουργός. Οταν επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης έσπευσε να δηλώσει ότι την επόμενη φορά που θα διαβεί την πύλη της Σχολής μαζί με τον πρόεδρο Ερντογάν αυτό θα συμβεί για την επαναλειτουργία της. Το πότε θα γίνει αυτό (εάν γίνει ποτέ) ουδείς γνωρίζει. Πάντως αν και ώσπου να συμβεί, το πιθανότερο είναι να μην είναι καν πρωθυπουργός.

Πάλι τα αγγλικά του Πρωθυπουργού

Αυτή την επιμονή του κ. Τσίπρα να νομίζει ότι κατέχει την αγγλική σαν να ήτο απόφοιτος του… Cambridge δεν μπορώ να την κατανοήσω. Είδα φωτογραφία της ελληνικής αντιπροσωπείας όταν συναντήθηκε στην Αγκυρα με την τουρκική. Ολοι τους (ακόμη και ο κ. Κατρούγκαλος) φορούσαν τα ακουστικά αυτόματης μετάφρασης, πλην του… Αλέξη Τσίπρα. Και δεν θέλω να πιστέψω ότι ομιλεί και την τουρκική. Ακόμη και όταν συνάντησε τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Παλάτι (αν και συνοδευόταν από μεταφραστή) προτίμησε να μιλήσει στα… αγγλικά και είπε στον τούρκο πρόεδρο πόσο χαρούμενος είναι που τον… γνωρίζει, αντί να του πει ότι είναι χαρούμενος που τον βλέπει (καθώς οι δύο πολιτικοί έχουν συναντηθεί αρκετές φορές).

Το παράπονο του Τσίπρα στον Ερντογάν

Ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας έχουν επιβάλει εμπάργκο στον ΣΚΑΪ. Κάτι παρόμοιο, να επιβάλλει δηλαδή εμπάργκο σε ΜΜΕ που δεν του είναι αρεστά, το πράττει συχνά και ο πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ – αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Σημασία έχει ότι ο κ. Τσίπρας λέει συνεχώς ότι έχει παράπονα από τα ΜΜΕ – ακόμη και όταν βρίσκεται στην Αγκυρα. Τελευταίο παράδειγμα; Στο δείπνο που παρέθεσε ο τούρκος πρόεδρος στον έλληνα πρωθυπουργό παρευρέθη και ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης (ο οποίος είναι σύζυγος της Δανάης Βασιλάκη, η οποία είναι γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη). Οταν ο Μ. Κωστίδης πλησίασε να χαιρετήσει τους δύο πολιτικούς, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει το παράπονό του στον τούρκο πρόεδρο λέγοντάς του ότι ο «Μανώλης στην τηλεόραση δείχνει πιο πολύ εσένα παρά εμένα».

Μιας και ο λόγος για εμπάργκο, σας ενημερώνω ότι έληξε ένα ακόμα εμπάργκο, αυτό της Νέας Δημοκρατίας προς την ΕΡΤ. Ο λόγος προφανής: έρχονται εκλογές.

Ο ΓΑΠ και η Γουέντι Κόνελι

Μπορεί να γνωρίζονται από το 2014 και να είναι σχεδόν από την πρώτη στιγμή ζευγάρι, όμως ο Γιώργος Παπανδρέου και η Γουέντι Κόνελι χρειάστηκαν περίπου πέντε χρόνια για να κάνουν την πρώτη κοινή δημόσια εμφάνιση. Συνέβη στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του ΠαΣοΚ Ανδρέα Παπανδρέου στην Πάτρα. Η ολλανδή personal trainer καθόταν στην πρώτη σειρά, δίπλα στα παιδιά του Γιώργου Παπανδρέου, τον Αντρίκο και τη Μαργαρίτα. Ούτε όμως ο ΓΑΠ ούτε η Ολλανδή έχουν πάρει ακόμη διαζύγιο.

Πόσο θα στοιχίσουν οι εκλογές

Εχετε αναλογιστεί πόσο θα στοιχίσει στους φορολογουμένους η εκλογική χρονιά του 2019; Από την κυβέρνηση τηρούν σιγή ιχθύος και το μόνο που λένε είναι ότι οι εκλογές «σίγουρα θα στοιχίσουν πάνω από 100 εκατ. ευρώ». Πώς βγάζουν αυτό το ποσό; Λένε ότι το 2015 με δύο βουλευτικές εκλογές και ένα δημοψήφισμα το κόστος έφτασε τα 100 εκατ. ευρώ. Συνεπώς τώρα οι πέντε εκλογικές αναμετρήσεις θα στοιχίσουν περισσότερο. Εκτίμηση, μάλλον αυθαίρετη, αν αναλογιστεί κανείς ότι προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια 110.000 καλπών (η κάθε μία στοιχίζει περί τα 100 ευρώ) οι οποίες θα πρέπει να παραδοθούν έως τον Απρίλιο. Δείτε τώρα τι ακριβώς συμβαίνει.

Η ψήφος είναι μαγκιά

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης επιχείρησε να κάνει μια απογραφή των καλπών που βρίσκονται στην Επικράτεια και απογοητεύτηκε. Οι δήμοι τού είπαν ότι συνολικά βρίσκονται στη διάθεσή τους μόνον 20.000 κάλπες. Επιπλέον έχουν παραγγελθεί νέα παραβάν, ψηφοδέλτια, αυξάνεται η αποζημίωση στους δικαστικούς αντιπροσώπους (θα πάει στο χιλιάρικο) και ετοιμάζονται και νέα τηλεοπτικά σποτάκια για να περιορίσουν το φαινόμενο της αποχής: «Η ψήφος είναι μαγκιά» θα λέει ένα σποτάκι που απευθύνεται στους νέους ψηφοφόρους.