Την βαρύτητα που δίνει το ΔΝΤ στο ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων καταδεικνύει ο εκπρόσωπος Τύπου Τζέρι Ράις, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ταμείου ότι πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες για την ταχύτερη απομείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα.
Ειδικότερα ο Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στην Ουάσιγκτον ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα συζητήσει στις αρχές Μαρτίου την έκθεση που εξέδωσε η αποστολή του ΔΝΤ που επισκέφτηκε πρόσφατα την Αθήνα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας.
Σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Ράις είπε ότι δεν έχει κάτι επιπλέον να προσθέσει σε σχέση με ό,τι επισημαίνει το κείμενο συμπερασμάτων που είχε εκδώσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου, παρά τις επίμονες ερωτήσεις που δέχθηκε για το τραπεζικό με αναφορά και στις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη περί κινδύνου σε περίπτωση λανθασμένων χειρισμών να χρειαστεί νέα ανακελαιοποίηση.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη ανακοίνωση του Ταμείου στην οποία παρέπεμψε ο κ. Ράις αναφερόταν:
«Η αποκατάσταση της πιστωτικής επέκτασης προς όφελος της ανάπτυξης θα απαιτήσει ταχείες, ολοκληρωμένες και καλά συντονισμένες δράσεις για την αποκατάσταση των ισολογισμών. Απαιτούνται συντονισμένα βήματα από βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς για την υποστήριξη των προσπαθειών των τραπεζών να επιτύχουν ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL). Οι αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν το σχεδιασμό του πλαισίου αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και να διευκολύνουν την αποτελεσματική χρήση ηλεκτρονικών δημοπρασιών και εξωδικαστικής ρύθμισης. Τα δημόσια οικονομικά θα μπορούσαν να στηρίξουν τις προσπάθειες που βασίζονται στην αγορά για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας μιας τέτοιας στρατηγικής θα πρέπει να αξιολογηθεί με συνολικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών της στους τραπεζικούς ισολογισμούς και το χρέος. Αυτά τα βήματα, σε συνδυασμό με άλλες προσπάθειες, όπως η βελτίωση της εσωτερικής διακυβέρνησης, θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της κερδοφορίας και στην ανάπτυξη κεφαλαίων και αποθεμάτων ρευστότητας.»
Παραπέμποντας στις πρόσφατες παρατηρήσεις του Ταμείου, μετά την αποστολή στην Αθήνα, στο τέλος Ιανουαρίου ο Τζέρι Ράις ανέφερε πως σημειώνεται επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης (2,4% η τελευταία πρόβλεψη) αν και ενισχύονται τα καθοδικά ρίσκα, μεταξύ των οποίων και στο δημοσιονομικό πεδίο.