Ενα μεγάλο μυστήριο παραμένει για δέκα χρόνια η «τύχη» των 30 εκατ. ευρω που δόθηκαν σαν λύτρα για την απελευθέρωση του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου που απεβίωσε την Τρίτη το πρωί.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έχουν από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις κι άλλες πηγές πληροφοριών ενδείξεις για ξέπλυμα των χρημάτων σε χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, σε συναλλαγές στα Βαλκάνια σε «επενδύσεις» στην Ιταλία και στο Ντουμπάι, σε αγορά κατοικιών και καταστημάτων όπως κι άλλες αγοραπωλησίες στη Κρήτη αλλά και σε ποσά που δόθηκαν σε άσχετους κακοποιούς.
Όμως δεν έχουν προκύψει ακόμη σαφή στοιχεία, πέρα από 5-6 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία υπάρχουν σχετικές διευκρινίσεις. Ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος απήχθη το πρωί της 12ης Ιανουαρίου 2009 και 13 ημέρες μετά αφέθηκε ελεύθερος αφού καταβλήθηκαν λύτρα περίπου 30 εκατ. ευρώ.
Οι αστυνομικοί κατάφεραν το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς να οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης 20 άτομα της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων κρίθηκαν σε πρώτο βαθμό ένοχοι οι 18 και σε δεύτερο βαθμό οι 14, που έχουν καταδικασθεί σε ποινές από δύο χρόνια φυλάκιση έως ισόβια κάθειρξη.
Μικρό μέρος των λύτρων (οι απαγωγείς τα ονόμαζαν συνθηματικά «σκάφη») εντοπίστηκε σε μαύρες σακούλες στην κατοχή ενός ιδιοκτήτη εταιρείας για χωματουργικά έργα, όπου είχε σχεδιασθεί να δοθεί μέρος του χρηματικού ποσού για να ξεπλυθεί σε διάφορες εργολαβίες και δημόσια έργα κυρίως στη δυτική Ελλάδα. Ακόμη βρέθηκαν γύρω στα 100 προσημειωμένα χαρτονομίσματα της απαγωγής Παναγόπουλου σε διάφορα τραπεζικά ιδρύματα που θεωρείται εξαιρετικά μικρός αριθμός σχετικά με το ποσό που δόθηκε.
Επιπλέον υπήρξαν μερικές αγορές πολυτελών αυτοκινήτων κι άλλες συναλλαγές στην Κρήτη. Υπήρξαν πληροφορίες ότι ένας –δύο από τους υπόπτους της ομηρίας του εφοπλιστή σκορπούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σημαντικά χρηματικά ποσά σε νυκτερινά κέντρα της Αττικής και της Κρήτης. Χωρίς όμως οι έλεγχοι που υπήρξαν από αστυνομικούς να αναδείξουν τα συγκεκριμένα προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
«Εχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο τμήμα τους έχουν μεταφερθεί σε γειτονική χώρα, όπου έχουν ξεπλυθεί με ποσοστό απώλειας 50- 60%! Οι απαγωγείς δίνουν στην τοπική μαφία 100 ευρώ από τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα και παίρνουν 40-50 ευρώ «καθαρά». Η «ζημιά» τους ήταν σημαντική, ίσως όμως να μην μπορούσαν να κάνουν αλλιώς αφού οποιαδήποτε μαζική διάθεση των χαρτονομισμάτων θα τους εξέθετε».
Ενα μικρό φως για την τύχη των λύτρων της απαγωγής του αποβιώσαντα εφοπλιστή υπήρξε το 2015. Προέκυψε από τη δικογραφία που σχημάτισε τότε η ΕΛ.ΑΣ για την πρόσφατη δράση των 37 «νονών-βομβιστών», με κεντρικό ρόλο σε τουλάχιστον τρεις βαρυποινίτες.
Εκεί αναφερόταν πως ο αρχηγός της συμμορίας που απήγαγε τον Περικλή Παναγόπουλο είχε δώσει ποσό δύο εκατομμυρίων ευρώ σε μια ξαδέλφη του που τα κρατούσε σε μια σακούλα με κρέατα. Κι ανέφερε τελικώς ότι ένα μεγάλο τμήμα αυτού του ποσού, το έχασε.
Ακόμη ο ίδιος βαρυποινίτης φέρεται να είχε αναφέρει ότι «έχασα περίπου 4 εκατ. ευρώ από το μερίδιό μου μετά το σκάνδαλο που έγινε με το δικαστικό κύκλωμα στην Ιταλία (σσ: χωρίς πάντως να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις). Παράλληλα ένα άλλο μέρος «ξεπλύθηκε» με τη βοήθεια ενός πιλότου από το Ντουμπάι».
Στη συνέχεια αυτής της αναφοράς αναδείχθηκε ότι ένας 50χρονος έμπορος πετρελαίου (είχε κατηγορηθεί το 2012 από τις τελωνειακές αρχές για παράβαση σε βυτιοφόρο που ήταν συνιδιοκτήτης) μαζί με έναν τραπεζίτη που είχε «άτυπο» γραφείο στο Κολωνάκι και διεκπεραίωνε ειδικού τύπου επενδύσεις, είχαν εμφανισθεί στο Ντουμπάι αναφέροντας σε τοπικούς επιχειρηματίες ότι θα φέρουν 10 εκατ. «βρώμικα» ευρώ από τα λύτρα.
Κι αυτό προκειμένου να «ξεπλένονταν» μέσω του κύκλου των «επενδύσεων» στο ιρανικό πετρέλαιο. Αυτό που μνημονεύεται για πιλότο στο Ντουμπάι θεωρείται ότι ήταν μέρος του σχεδίου μεταφοράς της βαλίτσας με το ποσό: με πιλότο ξένης εταιρείας ο οποίος δεν θα ελεγχόταν στο αεροδρόμιο.
Οσον αφορά τις «επενδύσεις» στην Ιταλία οι διωκτικές αρχές είχαν πληροφορίες ότι μέλη συμμοριών δυτικών προαστίων που είχαν συνεργασία με αστυνομικούς προχωρούσαν σε εκτεταμένο λαθρεμπόριο τσιγάρων με ιταλούς λαθρεμπόρους και διατηρούσαν επίσης σχετικές επαφές στην Αλβανία και στο Μαυροβούνιο.
Ακόμη μετά την απαγωγή του Παναγόπουλου είχε αναφερθεί ότι «οι δράστες ψάχνουν να «ξεπλύνουν» τα λεφτά στην Ιταλία αλλά κι ότι μέσω ενός Αλβανού που διαμένει στην Κέρκυρα είχαν αναπτύξει επαφές με ξένους μαφιόζους που έκαναν νομιμοποίηση εσόδων μέσω ακτοπλοϊκής εταιρείας της γειτονικής χώρας.
Όμως κι αυτή η έρευνα έμεινε ημιτελής. Επιπλέον υπήρξαν προ διετίας νεώτερες πληροφορίες ότι είχαν δοθεί διάφορα ποσά της τάξης των 500.000 έως 1.000.000 ευρω σε «νονούς της νύκτας» που είχαν μόνο υποστηρικτικό ρόλο στην απαγωγή ή στα πλαίσια παλιών «υποχρεώσεων» των κακοποιών και κυρίως για σχέδια απόδρασης. Ορισμένοι από τους παραλήπτες των χρημάτων έχουν δολοφονηθεί.
Τέλος η ΕΛ.ΑΣ έχει συγκεντρώσει πληροφορίες ότι μεγάλα χρηματικά ποσά έχουν «επενδυθεί» στην Κρήτη απ’ όπου προέρχεται μια μεγάλη ομάδα των. Με 3-4 από αυτούς να μην έχουν κατηγορηθεί για την αρπαγή αυτή, ενώ έχουν δημιουργηθεί υπόνοιες ότι κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν και στην αρπαγή του κρητικού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, το 2017. Οπου και πάλι δεν προσδιορίσθηκε από την ΕΛ.ΑΣ η εμπλοκή τους.