Κατά τα όσα διακινούνται, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη την Τρίτη στην Άγκυρα, έχοντας «τον πήχυ χαμηλά».
Εν όψει της επίσκεψης αυτής έδωσε συνεντεύξεις, άκουσε τον Μπιναλί Γιλντιρίμ να τον καλωσορίζει προκαταβολικά και να δεσμεύεται ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «για να περάσει καλά ο μουσαφίρης», και από εδώ και πέρα… ο Θεός βοηθός.
Στην δεδομένη συγκυρία και όσο ο κουρνιαχτός από την εθνικά επωφελέστατη συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει ακόμη κατακαθίσει, γεννά απορίες πολλές και μεγάλες η επιλογή του Πρωθυπουργού να ταξιδέψει στην Τουρκία.
Αφού, δε, κρατά τον πήχυ χαμηλά, το ερώτημα είναι ένα και συγκεκριμένο: ποιο το νόημα και ο σκοπός του ταξιδιού;
Ως γνωστόν, συναντήσεις υψηλού επιπέδου δεν γίνονται χωρίς προετοιμασία και χωρίς νόημα. Δεν ταξιδεύουν πρωθυπουργοί και πρόεδροι σε ξένες πρωτεύουσες για να πιουν καφέ και τσάι ή για να περάσουν καλά ως μουσαφίρηδες. Αν δεν έχεις κάτι να πεις, δεν ταξιδεύεις στην Άγκυρα.
Η προηγούμενη επίσημη συνάντηση στην Αθήνα όπως θυμόμαστε είχε καταλήξει περίπου σε ναυάγιο. Ο Ερντογάν είχε ανοίξει όλη την βεντάλια των διεκδικήσεών του, λίγο αργότερα είχε κλιμακώσει την προκλητικότητα στο Αιγαίο, είχε συλλάβει δύο Ελληνες στρατιωτικούς και έκτοτε έχει αρχίσει και το τουρκικό παραμύθι της «γαλάζιας πατρίδας». Η τουρκική δραστηριότητα στην ΝΑ Μεσόγειο, δε, μόνο καθησυχαστική δεν είναι.
Η μόνη γνωστή αλλαγή τους τελευταίους μήνες είναι η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, τον οποίο ως γνωστόν ο Ερντογάν και οι δικοί του δεν άντεχαν να τον βλέπουν και να τον ακούν. Αυτό όμως δεν σημαίνει και πολλά, ούτε και δικαιολογεί επίσημη επίσκεψη.
Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία οφείλει να εξεταστεί με προσοχή. Δεδομένου δε και του θαυμασμού που απολαμβάνει ο Πρωθυπουργός στις ξένες πρωτεύουσες λόγω της προθυμίας του να κλείσει εκκρεμότητες δεκαετιών, αναμένεται με αγωνία το τι μπορεί να σημάνει αυτό στα ελληνοτουρκικά.
Σύμφωνα με τα όσα εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, είναι μάλλον δύσκολο για την σημερινή κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγάλα βήματα και οριστικές λύσεις στα ελληνοτουρκικά. Ποτέ δεν πρέπει βέβαια κάποιος να είναι απόλυτος, ειδικώς όταν ο παράγων «έκπληξη» (δυσάρεστη ή λιγότερο) είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της.
Θα πρέπει όμως να θυμούνται όλοι εν αναμονή της επίσκεψης και των αποτελεσμάτων της, τα όσα φώναζε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο προτού έλθει στην εξουσία. Καλούσε τότε την κυβέρνηση να μην λάβει αποφάσεις που θα δεσμεύουν την χώρα.
Καλό θα είναι να έχει και τώρα κάτι τέτοιο στο μυαλό του…