Οπως ο Φάουστ πούλησε την ψυχή του στον Μεφιστοφελή για να κερδίσει την αιώνια νεότητα, έτσι φαίνεται ότι κάποιοι σύγχρονοι βουλευτές για να εξασφαλίσουν την πρόσκαιρη πολιτική τους αυτοσυντήρηση εκχώρησαν τη συνείδησή τους αλλά και την ελευθερία της γνώμης και της ψήφου τους στον Αλέξη Τσίπρα.

■■■

Αυτόν τον παραλληλισμό άκουσα να κάνει από ραδιοφώνου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας (φωτογραφία) όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει το φαινόμενο της εκ των προτέρων και ανεξαρτήτως θέματος παροχής θετικής ψήφου «διαρκείας» προς την κυβερνητική πλειοψηφία 6 βουλευτών χωρίς να είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αριστεροί καιροί, αήθεις χειρισμοί!

Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι όλοι προσπαθούν να παρουσιάσουν το συμβάν αυτό ως «παραδοξότητα», που για πρώτη δήθεν φορά συμβαίνει στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Προφανώς, κάποιοι προσπαθούν να αποκρύψουν το βαθιά αντιδημοκρατικό και προεχόντως αντισυνταγματικό αυτό παράπτωμα, που δυστυχώς γίνεται και με τις ευλογίες του Προέδρου της Βουλής. Δηλαδή: την εκχώρηση του ανεκχώρητου δικαιώματος της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση που ως γνωστόν είναι απεριόριστο (άρθρο 60 του Συντάγματος) τόσο όσο και η ελευθερία, που οφείλει να είναι το θεμέλιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Και κατέληξε: «Πρόκειται για ασυγχώρητο κρούσμα «κοινοβουλευτικού εξανδραποδισμού», που καταρρακώνει κάθε έννοια βουλευτικής αξιοπρέπειας και οδηγεί στη νέκρωση των πιο ζωτικών λειτουργιών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας». Αριστεροί καιροί, αήθεις χειρισμοί!

Καμμένος εκτός ελέγχου

Και εκεί που νόμιζε το Μαξίμου ότι θα τον καλμάρει, ξαφνικά ο Πάνος Καμμένος απασφάλισε για άλλη μια φορά επιτιθέμενος ευθέως εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, που έως τώρα τον άφηνε στην απ’ έξω κατηγορώντας τον απλώς ότι τον… ξεγέλασε. Τούτη τη φορά όμως τον κατηγόρησε ότι γνώριζε την εμπλοκή του υπουργείου Εξωτερικών στην υπόθεση με τις βίζες. Καταγγελία σοβαρή, την οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, πήρε η ΝΔ και άρχισε και πάλι να κάνει λόγο για το fake ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και για διαπλοκή. Αλλά ο Καμμένος δεν έμεινε εκεί…

Στο στόχαστρο και ο Καρτερός

Πιστός στις συνωμοσιολογικές θεωρίες του, μίλησε για σχέδιο εξόντωσης των ΑΝΕΛ που είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες από τους «γέροντες του Μαξίμου» (α λα… Σοβιετική Ενωση) εννοώντας, όπως είπε, τους Αλέκο Φλαμπουράρη, υπουργό Επικρατείας, υπεύθυνο πλέον και για τις τράπεζες και υπουργό που συναντάται συχνά με επιχειρηματίες και καναλάρχες, και Θανάση Καρτερό, διευθυντή επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, από τους στενότερους συνεργάτες του και αποκαλούμενο από τη ΝΔ «Mr Νonpaper».

Προδομένος από τον Αλέξη

Ο πρώην συγκυβερνήτης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είπε επίσης ότι αισθάνθηκε για μία ακόμη φορά προδομένος από τον Αλέξη Τσίπρα, επιμένοντας ότι ο ίδιος τού φέρθηκε καθαρά. «Θα μπορούσα να κάνω τον ήρωα με τις Πρέσπες. Θα μπορούσα και εγώ να εισπράξω πολιτικά τη διαφωνία με το Μακεδονικό, την ημέρα υπογραφής στις Πρέσπες» είπε, για να προσθέσει στη συνέχεια απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως με μια καρέκλα εξαγόρασαν κάποιους.

Οταν η Ελλάδα χάνει

Το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του BBC για τη μακρά και δύσκολη ημέρα της 12ης Ιουλίου του 2015, που η Ελλάδα βρέθηκε μόλις ένα βήμα από το Grexit, περιέχει διάλογους-φωτιά, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστοί εδώ στην Ελλάδα. Και αποδεικνύουν ίσως με τον πιο εύγλωττο τρόπο πώς ο Αλέξης Τσίπρας εξαπάτησε όχι μόνον τους Ελληνες με το δημοψήφισμα, αλλά και τους ευρωπαίους εταίρους, με το Grexit επί θύραις.

■■■

Με τίτλο «Going for Broke» το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην κρίση του ευρώ και αποκαλύπτει ότι η Ανγκελα Μέρκελ ήταν έτοιμη για το Grexit. Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές μεταφέρουν διαλόγους μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα: «Του είπα «θα βρεθείς με τα δημοψηφίσματά σου στα βαθιά σκ…ά»» δηλώνει ο Ντόναλντ Τουσκ. Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρει ότι είπε στον κ. Τσίπρα για το δημοψήφισμα: «Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε. Υπάρχουν εκείνοι που ποτέ δεν ήθελαν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ πιθανότατα θα αποφασίσουν να αποβάλουν την Ελλάδα. Μου είπε: «Δεν το θέλω αυτό»».

Τσίπρας: «Την πατήσαμε»

Στο BBC εμφανίζεται και (ποιος άλλος;) ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος λέει ότι την ημέρα του δημοψηφίσματος είδε τόσο αναστατωμένο τον Αλέξη Τσίπρα όσο ποτέ. «Οταν μπήκα στο γραφείο του μου είπε «την πατήσαμε, τα κάναμε θάλασσα»». Οπως αναφέρει, διαφώνησε με τον Τσίπρα και σχολιάζει ότι έκανε λάθος που πίστευε ότι δεν υπήρχε πιθανότητα ένας πρωθυπουργός να στραφεί κατά του 62% τού «Οχι» στο δημοψήφισμα από την ίδια κιόλας νύχτα.

Ενα βιβλίο για τη Βίκυ

Ετοιμο, πολυσέλιδο και με τίτλο είναι το βιβλίο της Βίκυς Σταμάτη-Τσοχατζοπούλου (όπως της αρέσει να υπογράφει) και τώρα αναζητεί εκδότη για να το εκδώσει. Εκείνο που έμαθα είναι ότι το βιβλίο δεν είναι μόνον, όπως αναφέρει, μια «κατάθεση ψυχής», αλλά περιέχει και αποκαλύψεις για τον έγγαμο βίο της με τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Αναφέρει συγκεκριμένα πρόσωπα και πράγματα. Και κάτι ακόμα. Μαθαίνω ότι η κυρία Σταμάτη αναζητεί εργασία γιατί βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Οποιαδήποτε εργασία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.