Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας θα υπογράψουν σήμερα Τετάρτη κρατική σύμβαση ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν εξ ημισείας από τις δύο χώρες, διετούς διάρκειας, την πρώτη εντός των ορίων του κοινού προγράμματος για την ανάπτυξη ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.
Η Dassault Aviation και η Airbus, οι εταιρείες που θα κατασκευάσουν το μαχητικό, το οποίο θεωρητικά πρόκειται να αρχίσει να αντικαθιστά τα Rafale και τα Eurofighter μετά το 2024, θα ξεκινήσουν πλέον εντατική δουλειά πάνω στις αρχές και την αρχιτεκτονική του προγράμματος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι ανάδοχες εταιρείες αναμένεται να παρουσιάσουν στους αρμόδιους των δύο χωρών πρωτότυπα του αεροσκάφους, της μηχανής και των συστημάτων του περί τα μέσα του 2019.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είχαν ανακοινώσει τον Ιούλιο του 2017 για πρώτη φορά το σχέδιο για το λεγόμενο Μελλοντικό Αεροπορικό Σύστημα Μάχης (Future Combat Air System, FCAS), το οποίο περιλαμβάνει το μαχητικό και συνδεδεμένα συστήματα, ανάμεσά τους και τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (Unmanned Aerial Vehicles, UAV).
Υπογράφουν σήμερα
Κατόπιν προπαρασκευαστικής δουλειάς δυο χρόνων από τις εταιρείες που επελέγησαν για την ανάπτυξη του μαχητικού, η συμφωνία και η σύμβαση που θα υπογραφεί σήμερα θα ανοίξει τον δρόμο για να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος.
Η Ερμπας και η Ντασό ανέμεναν αυτή τη σύμβαση για να ξεκινήσουν.
Η γαλλική εταιρεία Safran και η γερμανική MTU Aero Engines θα αναπτύξουν από κοινού τη μηχανή του μαχητικού, ενώ η γαλλική κατασκευάστρια ηλεκτρονικών Thales και η ευρωπαϊκή κατασκευάστρια πυραύλων MBDA αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν στο έργο.
Η γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί και η γερμανίδα ομόλογός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι παρούσες και θα υπογράψουν σήμερα την πρώτη σύμβαση κατά τη διάρκεια τελετής σε εγκαταστάσεις της Σαφράν, σε βορειοανατολικό παρισινό προάστιο.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας ήρε σημαντικό εμπόδιο για το έργο την περασμένη εβδομάδα όταν, ικανοποιώντας τη γαλλική απαίτηση, εξαίρεσε το F-35 της Lockheed Martin από τον διαγωνισμό αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων Tornado της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, βομβαρδιστικών που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ.
Να ενταχθούν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες
Το Παρίσι, ο πιο στενός σύμμαχος του Βερολίνου στην Ευρώπη, προειδοποιούσε ότι η αγορά αυτού του αμερικανικού, θεωρητικά «αόρατου» για τα ραντάρ μαχητικού, θα εκτροχίαζε τα σχέδια για την ανάπτυξη του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού ως το 2040, αφού το F-35 θεωρείται άμεσος ανταγωνιστής του.
Η Γαλλία και η Γερμανία σκοπεύουν να εντάξουν την Ισπανία ως ισότιμο εταίρο στο πρόγραμμα το καλοκαίρι, είχαν σημειώσει πηγές προσκείμενες στις κυβερνήσεις των δύο χωρών στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τον Δεκέμβριο.
Η Βρετανία, η οποία πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Μάρτιο, παρουσίασε το δικό της, ανταγωνιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς, υπό τον τίτλο Tempest, στην αεροπορική έκθεση του Φάρνμπορο, τον Ιούλιο.
Στρατιωτικοί και ειδικοί λένε ότι τα δύο προγράμματα θα μπορούσαν και θα όφειλαν να συγχωνευθούν στο εγγύς μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να καταστεί ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο το ευρωπαϊκό μαχητικό επόμενης γενιάς αλλά και το κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ που θα απαιτηθούν για την ανάπτυξή του.
Για αυτούς και άλλους λόγους, κατά την πηγή που πρόσκειται στο γαλλικό επιτελείο, Παρίσι και Βερολίνο επιθυμούν να ενταχθούν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο πρόγραμμα FCAS.