Σε πυρετώδεις εκλογικούς ρυθμούς βρίσκονται οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών προσπαθώντας να κάνουν όσο πιο εύκολη την όλη διαδικασία χωρίς να υπάρξουν παρατράγουδα στο παρά πέντε. Λόγω του ότι οι ψηφοφόροι, λοιπόν, θα κληθούν τον προσεχή Μάιο να ψηφίσουν ούτως ή άλλως σε 4 κάλπες (δημοτικές, κοινοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές) και για την αποφυγή του συνωστισμού στα εκλογικά τμήματα, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον αριθμό τους. Έτσι, από περίπου 23.000 τμήματα που είχαμε στις προηγούμενες εκλογές εφέτος θα ανέρχονται, περίπου, στα 41.000 τμήματα.
Την ίδια ώρα στο υπουργείο Εσωτερικών έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα τις νέες παραγγελίες εκλογικού υλικού ώστε να είναι όλα έτοιμα από νωρίς για τη μάχη του Μαΐου. Είχε προηγηθεί η προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια 106.000 καλπών.
Συγκεκριμένα, θα προμηθευτούν 77 εκατομμύρια εκλογικούς φακέλους έναντι του ποσού του 1.329.032,00 ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατομμύρια θα είναι απόχρωσης «ανοιχτό σιέλ» και θα αφορούν στις Ευρωεκλογές. Ακολούθως για τις κοινοτικές εκλογές έχουν παραγγείλει 10 εκατομμύρια φακέλους, 22 εκατομμύρια φακέλους δημοτικών εκλογών, 22 εκατομμύρια τεμάχια φακέλων περιφερειακών εκλογών και 12 εκατομμύρια τεμάχια φακέλων βουλευτικών εκλογών. Η παράδοση των φακέλων θα πρέπει να γίνει το πρώτο 20ήμερο του Απρίλη, ένα πριν από τη διεξαγωγή τους.
Ανάλογη απόφαση υπάρχει και για την προμήθεια επαρκούς ποσότητας χαρτιού για τα ψηφοδέλτια, η οποία ανέρχεται στις 107.700 δεσμίδες με το κόστος να φτάνει στα 5.701.272 ευρώ και τελική ημερομηνία παράδοσης τη 10η Απριλίου 2019. Από τη λίστα των παραγγελιών του Υπουργείου Εσωτερικών δεν θα μπορούσε να λείπει και η αγορά επιπλέον παραβάν τα οποία θα καλύψουν τις όποιες ελλείψεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή αλλά θα «γεμίσουν» και τα νέα εκλογικά τμήματα που θα δημιουργηθούν. Το υπουργείο προχώρησε στην προμήθεια 87.000 παραβάν, με κόστος 6.688.560 ευρώ και με δυνατότητα προσαύξησης του αριθμού αυτού κατά 20% εφόσον ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση.
Στο νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια οι αλλαγές του Κλεισθένη
Στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, θα συμπεριληφθούν οι δύο αλλαγές για τον «Κλεισθένη» που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Ο υπουργός είχε πει τότε ότι ο πρόεδρος των τοπικών κοινοτήτων θα εκλέγεται ανάμεσα στους δύο πρώτους των δύο πλειοψηφούντων συνδυασμών. Παράλληλα, είχε εξαγγείλει την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, που, πλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να είναι έως και +50%, από 30%, του αριθμού των συμβούλων που θα εκλεγούν.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και ρύθμιση για το ασυμβίβαστο των υποψηφίων σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς ο «Κλεισθένης» προβλέπει ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να παραιτηθούν από τη θέση τους ενάμιση χρόνο πριν την ημερομηνία των εκλογών. Στην προκειμένη περίπτωση όμως αυτό είναι πρακτικά αδύνατο καθώς ο νόμος ψηφίστηκε 10 μήνες πριν την διεξαγωγή τους. Έτσι θα ισχύσουν τα ασυμβίβαστα που προβλέπονταν από τον Καλλικράτη.
Δύσκολο το σπάσιμο δήμων
Όσον αφορά στο σπάσιμο μεγάλων νησιωτικών δήμων αυτό παραμένει στον αέρα και μπορεί να γίνει ακόμα και μετά τις εκλογές του Μαΐου, όπως σχολιάζουν κύκλοι του Εσωτερικών. Σύμφωνα με συνταγματολόγους, στους οποίους έχει απευθυνθεί το Υπουργείο Εσωτερικών εγείρονται σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας που εδράζονται στο άρθρο 52 του Συντάγματος για την «ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση. Νόμος ορίζει τις ποινικές κυρώσεις κατά των παραβατών της διάταξης αυτής».
Ακόμα και ένα λάθος στον διαχωρισμό των εκλογικών καταλόγων θα μπορούσε να «τινάξει» στον αέρα την εκλογική διαδικασία, για αυτούς τους λόγους στη Δραγατσανίου είναι πολύ σκεπτικοί για το συγκεκριμένο θέμα.