Την κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη της αναγνωρίζουν τον επικεφαλής του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας μπλόκαρε η Ιταλία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η αντίθεση της Ιταλίας εμπόδισε την υιοθέτηση ενιαίας στάσης από την ΕΕ.
Τα κράτη της ΕΕ συζητούν επί μέρες πώς να αντιμετωπίσουν την κρίση της Βενεζουέλας, με δέκα χώρες ωστόσο να αναγνωρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης μετά τη λήξη της προθεσμίας για τον Νικολάς Μαδούρο ώστε να προκηρύξει εκλογές.
Η Ιταλία εμπόδισ σχέδιο δήλωσης της ΕΕ που θα καθιστούσε σαφές ότι η αναγνώριση αποτελεί εθνικό προνόμιο.
«Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας» ανέφερε η προτεινόμενη κοινή δήλωση, ζητώντας «ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές».
Η Ιταλία, ωστόσο, δεν είναι η μόνη χώρα η οποία αντιτίθεται στην αναγνώριση του Γκουαϊδό.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ερωτηθείς τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες αν η Ιρλανδία θα ακολουθήσει κάποια κράτη της ΕΕ, αναγνωρίζοντας τον Γκουαϊδό, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας είπε στους δημοσιογράφους: «Όχι, η θέση μας ήταν σαφής. Θέλουμε να δούμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές ώστε οι πολίτες της Βενεζουέλας να λάβουν μια δημοκρατική απόφαση για τη χώρα τους».
Νωρίτερα πάντως, ο Γκουαϊδό δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ιταλίας, μετά τη διαίρεση της ιταλικής κυβέρνησης ως προς το αν θα τον αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η ιταλική κυβέρνηση να προσθέσει την υποστήριξή της -η οποία είναι πολύ σημαντική για εμάς- σε αυτή που εκφράσθηκε από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Γκουαϊδό στην εφημερίδα Corriere della Sera.
Παρέμβαση Ματαρέλα και ενδοκυβενρητική κόντρα
Σε δημόσια παρέμβαση για το θέμα που έχει προκαλέσει σφοδρές συγκρούσεις εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει στην άκρη τις διαφορές της και να εκφράσει υποστήριξη προς τον Γκουαϊδό.
«Πρέπει να επιδείξουμε ευθύνη και σαφήνεια με μια κοινή γραμμή την οποία έχουν υιοθετήσει όλοι οι εταίροι και σύμμαχοί μας στην ΕΕ» δήλωσε ο Ματαρέλα.
«Δεν μπορεί να υπάρξουν αβεβαιότητες και δισταγμοί» πρόσθεσε, διότι «η επιλογή είναι ανάμεσα στην λαϊκή βούληση και στο αίτημα για πραγματική Δημοκρατία από τη μια, και στη βία της δύναμης από την άλλη» υπογράμμισε ο Ματαρέλα.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ιταλία και η Βενεζουέλα διατηρούν στενότατες σχέσεις λόγω των πολλών Ιταλών που ζουν στην λατινοαμερικανική αυτή χώρα, αλλά και των πολιτών της Βενεζουέλας ιταλικής καταγωγής.
«Η επιβολή τελεσιγράφων, κυρώσεων, το πάγωμα των αγαθών της Βενεζουέλας… Αυτά μπορεί να σημαίνουν πως ανοίγει ο δρόμος για μια στρατιωτική επέμβαση» δήλωσε ο Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, εξέχουσα προσωπικότητα του Κινήματος Πέντε Αστέρων. «Το Κίνημα Πέντε Αστέρων και αυτή η κυβέρνηση ουδέποτε θα αναγνωρίσουν πρόσωπα που αυτοδιορίζονται πρόεδροι» πρόσθεσε.
Πάντως, ο κυβερνητικός εταίρος των Αστέρων, η Λέγκα, έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Γκουαϊδό.
«Ο Μαδούρο είναι ένας από τους τελευταίους αριστερούς δικτάτορες που έχουν απομείνει και κυβερνά με τη χρήση βίας και κάνει τον λαό του να λιμοκτονεί. Η ελπίδα είναι πως θα διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές το συντομότερο δυνατό» ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του ο επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι.
Ποιες ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό
Στο μεταξύ, αμέσως μετά την εκπνοή του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς τον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος αρνήθηκε να προκηρύξει προεδρικές εκλογές, ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας. Μεταξύ αυτών και η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία.
«Η ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας κ. Γκουαϊδό ως ασκούντα χρέη προέδρου της Βενεζουέλας» ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, σε τηλεοπτικό του μήνυμα.
Ακολούθησαν με αντίστοιχες ανακοινώσεις το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Λιθουανία και η Λετονία.
Επιστολή Μαδούρο στον Πάπα
Από την πλευρά του, ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξής του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24, πως έγραψε στον πάπα Φραγκίσκο για να ζητήσει τη βοήθεια και τη μεσολάβησή του.
«Έστειλα επιστολή στον πάπα Φραγκίσκο» δήλωσε ο Μαδούρο στη συνέντευξη αυτή που βιντεοσκοπήθηκε στο Καράκας. «Του λέω πως είμαι στην υπηρεσία της υπόθεσης του Χριστού (…) και σ’ αυτό το πνεύμα του ζητώ τη βοήθειά του, σε μια διαδικασία διευκόλυνσης και ενίσχυσης του διαλόγου».
«Οι κυβερνήσεις του Μεξικού και της Ουρουγουάης, όλες οι κυβερνήσεις της Καραϊβικής στους κόλπους της Caricom και αυτή της Βολιβίας ζήτησαν να πραγματοποιηθεί διάσκεψη για τον διάλογο στις 7 Φεβρουαρίου» πρόσθεσε.
«Ζητώ από τον πάπα να καταβάλει τις μεγαλύτερες προσπάθειές του, να θελήσει να μας βοηθήσει στην οδό του διαλόγου. Ελπίζω να λάβω θετική απάντηση» δήλωσε ο Μαδούρο.