Ένσταση απόλυτης ακυρότητας της ποινικής έρευνας για το κύκλωμα των παράνομων αποφυλακίσεων, «κορωνίδα» της οποίας είναι η υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου, υπέβαλε προς την Εισαγγελία Διαφθοράς η υπεράσπιση γνωστού ισοβίτη και της συζύγου του, που εμπλέκονται στην υπόθεση. Η συνήγορός τους, Βάσω Πανταζή, ζητεί συγκεκριμένα να αφαιρεθεί από τη δικογραφία το υλικό των καταγεγραμμένων – μέσω της ΕΥΠ – τηλεφωνικών συνομιλιών, τονίζοντας ότι πρόκειται για παράνομο αποδεικτικό μέσο, το οποίο δυναμιτίζει την όλη ποινική προδικασία, καθώς θίγει το δικαίωμα ενός εκάστου υπόπτου σε δίκαιη δίκη.
Δεδομένου ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει καλέσει περί τα 16 πρόσωπα ως ύποπτα για την παροχή εξηγήσεων (έχουν λάβει προθεσμία ως και σήμερα), η συνήγορος επισημαίνει ότι περιμένει εκ νέου κλήτευση των εντολέων της, με νόμιμο αποδεικτικό υλικό.
Στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, η Εισαγγελία Διαφθοράς, υπό την Ελένη Τουλουπάκη, διερευνά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, της δωροδοκίας, τόσο παθητικής όσο και ενεργητικής, των ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων, της πλαστογραφίας, της χρήσης πλαστών εγγράφων, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών έχουν τεθεί – μεταξύ άλλων – έξι γιατροί, υπάλληλοι του ΙΚΑ, υπάλληλοι του ΚΕΠΑ Νίκαιας, καθώς και ένας δικηγόρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποθέσεις Φλώρου και ισοβίτη θεωρούνται συγκοινωνούντα δοχεία, καθώς εντοπίζονται κοινά πρόσωπα να κινούν τα νήματα των αποφυλακίσεων, ενώ δεν αποκλείεται ο εντοπισμός και άλλων ονομάτων από τον κόσμο των φυλακών, καθώς η έρευνα είναι σε εξέλιξη.
Αναλυτικότερα, στην ένσταση, τονίζεται ότι οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ είχαν διενεργηθεί κατά το παρελθόν, για άλλη υπόθεση, και πάντως προ Φλώρου, ως εκ τούτου δεν συνοδεύονται- όπως λέγεται – από νόμιμη άρση απορρήτου. Παράλληλα, και σύμφωνα πάντα με την πλευρά της υπεράσπισης, το αίτημα άρσης απορρήτου υπεβλήθη από την Εισαγγελία Διαφθοράς ετεροχρονισμένα (τον Σεπτέμβριο του 2018 για διάστημα του 2017), αφότου ξέσπασε ο θόρυβος για την περίπτωση Φλώρου. Συν τοις άλλοις, αφορά άλλο διάστημα από αυτό των επίμαχων συνομιλιών, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αγγίξει το περιεχόμενο τους – η αποκάλυψη του οποίου δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο αυτό αναδρομικά και χωρίς σχετική εισαγγελική διάταξη.
Αναλυτικά, η δήλωση της Βάσως Πανταζή:
«Αποφασίσαμε από κοινού με τους εντολείς μου να μη νομιμοποιήσουμε με την παροχή εξηγήσεων ένα παράνομο αποδεικτικό υλικό που αποτελείται από παράνομες καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών από την ΕΥΠ. Για τον λόγο αυτό καταθέσαμε αίτημα εξαγωγής των παράνομων καταγραφών τηλεφωνικών συνομιλιών ελλήνων πολιτών από τη δικογραφία που έχει σχηματισθεί για το φερόμενο «κύκλωμα» παράνομων αποφυλακίσεων, διότι αν ληφθεί υπόψη από τις δικαστικές αρχές παράνομο αποδεικτικό μέσο, η όλη ποινική διαδικασία πάσχει από απόλυτη ακυρότητα αφού θίγεται το δικαίωμα του υπόπτου σε μια δίκαιη δίκη. Περιμένουμε την εκ νέου κλήτευση μας με νόμιμο αποδεικτικό υλικό για να παρέχουμε εξηγήσεις ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης».