«Ιστορική» χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και την συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, έπειτα από πρόσκληση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδος στην Χάλκη έχει ιδιαίτερο συμβολισμό» είπε ο κ. Βαρθολομαίος την Παρασκευή απευθυνόμενος στους πιστούς, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Πύλης Βελιγραδίου στην Κωνσταντινούπολη.
«Θα συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα παραστεί εις τους εορτασμούς για τον Ιερό Φώτιο, θα έχουμε την εόρτιον συνεστίαση και ελπίζομεν ότι εις τας σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αυτή η επίσκεψις του Έλληνος πρωθυπουργού θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά, ώστε αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν για το καλό αμφοτέρων των πλευρών», σημείωσε επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην άδικη αναστολή λειτουργίας της σχολής.
Η επιλογή δεν είναι τυχαία από την κυβέρνηση, όπως και η παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη τον Μάρτιο στην Ίμβρο. Το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αναμένεται να τεθεί από τον Αλέξη Τσίπρα στον Ταγίπ Ερντογάν, με την κυβέρνηση να ελπίζει να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εντείνονται οι διεργασίες για την συνάντηση των δύο ηγετών, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να προσδώσει χαρακτήρα επισημότητας ορίζοντάς την στο Παλάτι στην Άγκυρα.
Το Σάββατο στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία, εκτός από τον πρωθυπουργό, συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.
Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Επιδιώκουμε να επανεργοποιηθούν στο ανώτατο επίπεδο οι δίαυλοι επικοινωνίας, με άμεσο στόχο να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο. Επιδιώκουμε επίσης την επανέναρξη του διαλόγου επί της ουσίας για τα σοβαρά θέματα που μας χωρίζουν. Γι’ αυτό προφανώς, όπως και για το ταγκό, χρειάζονται δύο».