Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι Αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους για τον κίνδυνο άμεσων κρυοπαγημάτων, τα κέντρα θέρμανσης για τις ευάλωτες ομάδες είναι ανοιχτά στις μεσοδυτικές Πολιτείες ενώ εκατοντάδες σχολεία και πανεπιστήμια έχουν κλείσει σε όλη την περιοχή, καθώς οι θερμοκρασίες συναγωνίζονται αυτές τις Ανταρκτικής, φθάνοντας ακόμη και τους -50 βαθμούς Κελσίου.
Την ίδια ώρα, στο νότιο ημισφαίριο η Αυστραλία βιώνει το πιο θερμό καλοκαίρι στην ιστορία της, με το θερμόμετρο να καταγράφει θερμοκρασίες άνω των 48,8 βαθμών Κελσίου. Οι πυρκαγιές έχουν κατακάψει τεράστιες εκτάσεις γης και ταυτόχρονα σημειώνονται εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της υπερφόρτωσης του δικτύου από την αμείωτη χρήση κλιματιστικών.
Εποχή των άκρων
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι διανύουμε την εποχή των άκρων σε ό,τι αφορά τα καιρικά φαινόμενα και πως εφεξής μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι πιθανότητες τα φαινόμενα να είναι χειρότερα στο μέλλον είναι μεγάλες, υποστηρίζει μιλώντας στους «New York Times» η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Αϊνταχο, Κρίσταλ Κόλντεν, που ειδικεύεται στις πυρκαγιές και σήμερα εργάζεται στην Τασμανία, η οποία βιώνει τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της.
Τα τελευταία έτη σε περιοχές της Αυστραλίας η ξηρασία είναι τόσο μεγάλη που ένα παιδί νηπιαγωγείου μπορεί και να μην έχει δει βροχή στη ζωή του. Οι επιστήμονες προειδοποιούν: οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και 800.000 χρόνια και οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί δραματικά.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν σημειωθεί θερμοκρασίες-ρεκόρ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, ενώ τα 20 θερμότερα καλοκαίρια όλων των εποχών σημειώθηκαν όλα μέσα στα τελευταία 22 χρόνια. Περισσότερες εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα σημαίνουν και περισσότερα ακραία και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα.
Ερευνες που έρχονται σήμερα στο φως δείχνουν ότι όσο θερμαίνεται η Αρκτική, τόσο ψυχρές μάζες αερίων μετατοπίζονται σε κατώτερα γεωγραφικά πλάτη, όπου οι κάτοικοι είναι ασυνήθιστοι και συχνά απροετοίμαστοι σε αυτό. Εξ ου και οι πολικές θερμοκρασίες που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στις βορειοανατολικές και μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με είκοσι εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν κάτω από αυτές τις ακραίες συνθήκες.
Κίνδυνοι και προοπτικές
Η Φριντερίκε Οτο, επιστήμονας για το κλίμα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία μελετά το πώς επιδεινώνονται τα συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα, αναφέρει πως «αν και όλα αυτά τα ακραία γεγονότα δεν συνδέονται πάντα με την κλιματική αλλαγή, οι βαθιές αλλαγές εν τούτοις στην ατμόσφαιρα της γης αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση πολλών ακραίων συμβάντων». Για παράδειγμα, στο Σικάγο το καλοκαίρι του 1995 είχε σημειωθεί ένα θερμό κύμα πέντε ημερών το οποίο σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, κυρίως άτομα που ζούσαν μόνα τους. Η πόλη ανέπτυξε ένα πλάνο, φυτεύοντας εκατοντάδες δέντρα, δημιούργησε κέντρα φιλοξενίας με κλιματισμό και ένα σύστημα προειδοποίησης μέσω κινητών τηλεφώνων για τις ευάλωτες ομάδες. Σήμερα, η πόλη έρχεται αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα ψύχους. Οι θερμοκρασίες φθάνουν τους -29 βαθμούς, και οι Αρχές αναγκάζονται να πάρουν και πάλι μέτρα προφύλαξης για τους κατοίκους.
Συνολικά, επισημαίνουν οι επιστήμονες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υπερβολική άνοδος της θερμοκρασίας. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLOS Medicine» προβλέπει πενταπλάσια αύξηση στους θανάτους που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 2080, ενώ οι προοπτικές για τις λιγότερο πλούσιες χώρες είναι χειρότερες. Στις Φιλιππίνες, λόγου χάρη, οι επιστήμονες προβλέπουν δώδεκα φορές περισσότερους θανάτους και ήδη σε χώρες της Νότιας Ασίας οι καύσωνες έχουν αποδειχτεί καταστροφικοί για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.
Την ίδια ώρα, η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει την ποιότητα των καλλιεργειών, απειλώντας ακόμη πολύτιμες εσοδείες όπως του καφέ. Εφέτος η άνοδος της θερμοκρασίας επηρέασε τόσο το νότιο όσο και το βόρειο ημισφαίριο, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι θα πρέπει εφεξής να είμαστε προετοιμασμένοι για περαιτέρω μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.