Στη μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνα Φιλοπούλου, συζητήθηκε σήμερα Παρασκευή, η συνταγματικότητα της περικοπής των τριών «δώρων» – Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας – στο Δημόσιο. Το ζήτημα έχει παραπεμφθεί προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια, και ενώ ήδη το ΣΤ΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των επιδομάτων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων. Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε για την κρίση της.
Το Δημόσιο εκπροσώπησαν οι συνήγοροι (από πλευράς Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), Νικόλαος Δασκαλαντωνάκης και Βασιλική Πανταζή, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα της Κυβέρνησης ως προς την περικοπή των επιδομάτων, τονίζοντας ότι οι υπάλληλοι «έχασαν τον 13ο και 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό». Οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι στην περίπτωση κατά την οποία δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους, θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία συνολικά, για όλους ανεξαιρέτως, καθώς δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα αλλά και δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος.
Παράλληλα, έκριναν ότι η περικοπή των επιδομάτων δε θίγει την αξιοπρεπή διαβίωση των δημοσίων υπαλλήλων. Οι ίδιοι έκαναν μάλιστα σύγκριση μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων: επεσήμαναν τη σταθερότητα του Δημοσίου, έναντι της ανεργίας που μαστίζει τον ιδιωτικό τομέα, το ζήτημα των κακών, ενίοτε και μηδαμινών, πληρωμών από την εργοδοσία, καθώς και το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχει φύγει στο εξωτερικό προς εύρεση εργασίας.
Τι είπαν οι δικηγόροι του δημοσίων υπαλλήλων
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισαν την τακτική των συνηγόρων του Δημοσίου – καταστροφολογία, εάν χορηγηθούν τελικά τα δώρα, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν υποστεί μειώσεις, οι συνήγοροι των δημοσίων υπαλλήλων.
Η κατάργηση των δώρων έγινε επειδή το ήθελε η Μέρκελ, ανέφεραν οι ίδιοι, κάτι που δεν έγινε ούτε επί Γερμανικής κατοχής, ούτε επί Επταετίας. Το θέμα της περικοπής δεν είναι οικονομικό θέμα όπως θέλουν να προβάλλουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, αλλά καθαρά νομικό, προσέθεσαν, κάνοντας χρήση και του επιχειρήματος περί παραβίασης βασικών συνταγματικών αρχών – που είναι και η πεμπτουσία της απόφασης του ΣΤ΄ Τμήματος.