Δυο ημέρες μετά την εντολή των βουλευτών προς την Τερέζα Μέι να διαπραγματευθεί την αντικατάσταση του backstop, την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία με εναλλακτικού τύπου μηχανισμό, φαινομενικά τουλάχιστον η διαφωνία Λονδίνου και Βρυξελλών παραμένει.
Σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να ανοίξει.
Παράλληλα η Τερέζα Μέι επιμένει ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να επαναδιαπραγματευθεί το backstop. To έθεσε και στον Τζέρεμι Κόρμπιν στην πρώτη συνάντησή τους στην Ντάουνιγκ Στριτ. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης πρότεινε να παραμείνει η Μ. Βρετανία μόνιμο μέλος της Τελωνιακής Ένωσης, θέση που απορρίφθηκε από την πρωθυπουργό.
Aσφυκτικά χρονικά περιθώρια
Τα χρονικά περιθώρια γίνονται ασφυκτικά για την κ. Μέι. Θα πρέπει να επιλύσει τα ανοιχτά θέματα με την Ευρώπη, έως την 13η Φεβρουαρίου κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εφικτό.
Σε περίπτωση αδιεξόδου η μόνη λύση θα είναι η παράταση της ενεργοποίησης του άρθρου 50, βάσει του οποίου το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρώπη την 29η Μαρτίου.
Αυτό προέβλεπε τροποποίηση που κατέθεσε στη Βουλή μια βουλευτής των Εργατικών και απερρίφθη, χάρη στην ψήφο και μεγάλου αριθμού βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που παράκουσαν την εντολή του Τζέρεμι Κόρμπιν.
Στο θέμα της χρονικής παράτασης οι Βρυξέλλες, δια διπλωματικών πηγών, θέτουν ως όρο να είναι μεγάλης διάρκειας, τουλάχιστον ενός έτους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σειρά χωρών με επικεφαλής την Πολωνία απαιτούν από τις Βρυξέλλες να αποτρέψουν την έξοδο της Βρετανίας χωρίς συμφωνία.
Επιπλέον πληθαίνουν οι πιέσεις οικονομικών παραγόντων προς την Τερέζα Μέι να αποκλείσει ενδεχόμενο μη συμφωνίας. Αυτοκινητοβιομηχανίες, μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις έως τα σουπερμάρκετ προειδοποιούν ομόφωνα: Βρες τα με τις Βρυξέλλες ειδάλλως η οικονομία θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα.