Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις από την πλευρά του Ζόραν Ζάεφ με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.
«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχτηκε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και πως κανείς δεν μπορεί πλέον να μας αρνηθεί το δικαίωμά να είμαστε «Μακεδόνες» που μιλούν τη «μακεδονική» γλώσσα σ’ αυτό το έδαφος» τόνισε ο κ. Ζάεφ μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Βοσνίας … προσγειώνοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα οφέλη της Συμφωνίας και επιβεβαιώνοντας όλους όσους έλεγαν ότι η γειτονική χώρα θα ερμηνεύει κατά το δοκούν το περιεχόμενό της.
Ο Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε πως διαπραγματεύτηκε με την Ελλάδα, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση – όπως είπε – η εθνική ταυτότητα των «Μακεδόνων» ως «Μακεδόνες» που μιλούν «μακεδονική» γλώσσα, με τη δική τους παράδοση και ιστορία.
Ξέχασε για πολλοστή φορά να αποκαλέσει τη χώρα του «Βόρεια Μακεδονία», δηλώνοντας ταυτόχρονα περήφανος πως έχει μία χώρα «για την οποία οι πρόγονοί μας πολέμησαν, και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό».
Ο Ζάεφ επεσήμανε πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αποτέλεσμα επιμονής πολιτικών από τις δύο χώρες, με μεγάλη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε., ενώ απέδωσε τις αντιδράσεις της Ρωσίας στο γεγονός πως δεν θέλει να δει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.
«Θέλουμε μια καλή σχέση με τη Ρωσία. Κατανοούμε τη στάση της αλλά πάνω από το 80% των «Μακεδόνων» πολιτών θέλουν η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό» είπε χαρακτηριστικά.
Όταν ο Τζανακόπουλος «κάλυπτε» τον Ζάεφ
Πάντως, η κυβέρνηση δε φαίνεται να έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από τις συνεχείς αναφορές Ζάεφ σε «Μακεδονία».
«Τυπικά ο Ζόραν Ζάεφ έχει ακόμα το δικαίωμα να κάνει χρήση του όρου «Μακεδονία» και όχι Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε μάλιστα την απόλυτη πεποίθηση ότι ο Ζάεφ «θα επιδείξει καλή θέληση, όπως έκανε και στο παρελθόν» και τόνισε ότι βρισκόμαστε σε απολύτως μεταβατική κατάσταση, αλλά «μέρα με τη μέρα, όλοι, και στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στη Βόρεια Μακεδονία θα ευθυγραμμιστούν με όσα προβλέπει και επιβάλλει η Συμφωνία των Πρεσπών».