Τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου ναύσταθμου στο Μαρί, για τη χρήση του οποίου θα δοθούν διευκολύνσεις στη Γαλλία, σχεδιάζει η κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την γαλλική. Το εν λόγω έργο εξυπηρετεί, σύμφωνα με πηγές από τη Λευκωσία, ταυτόχρονα την κυπριακή πρόθεση να εμπλακεί περισσότερο στις δομές της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά και τη γαλλική πρόθεση για ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή.
Πληροφορίες που δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» θέλουν τη συζήτηση να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά την προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής των MED7 στον στρατηγικό ρόλο της Κύπρου και στις ενισχυμένες διμερείς σχέσεις.
Η συζήτηση αυτή αφορά αίτημα το οποίο μετέφερε η Κυπριακή Δημοκρατία στη Γαλλία πριν έναν περίπου χρόνο, ανταποκρινόμενη στην πρόθεση των Παρισίων για εντονότερη παρουσία στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια προσπάθεια που θα εφαρμοστεί μέσα από το σχήμα των μόνιμων διαρθρωμένων συνεργασιών (PESCO).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του γαλλικού ρόλου στην ενέργεια (στην οποία επίσης αναφέρθηκε ο κ. Μακρόν) εντάσσεται και η πρόθεση της Total να επεκτείνει τις εργασίες της και σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί στην ΕΝΙ, σε συνεργασία φυσικά με την ιταλική εταιρεία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα γαλλικά πολεμικά πλοία πολλές φορές ζήτησαν διευκολύνσεις σε κυπριακή λιμάνια και κατά την περίοδο του πολέμου του Αραβικού Κόλπου, αλλά και κατά διάρκεια του εμφυλίου στη Συρία, ενώ γαλλικές φρεγάτες προστάτευσαν πλοία γεωτρήσεων κυπρο-γαλλικού ενδιαφέροντος εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οπως πληροφορείται «το Βήμα» για τη νέα αμυντική συμφωνία Κύπρου- Γαλλίας (με τη δημιουργία ναυστάθμου) έχει ενημερωθεί και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Απστολάκης.