Εχει εξαρχής καταγραφεί ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών έχασε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

Και χρειάστηκε »δάνεια» ψήφων προκειμένου να μπορέσει πρώτα να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης και ακολούθως να επιτύχει την υπερψήφιση της επίμαχης συμφωνίας.

Για να λάβει δε τις απαιτούμενες »δάνειες» ψήφους χρειάστηκε να διαλύσει κόμματα και να επιδιώξει »μεταγραφές» της τελευταίας ώρας.

Οι μεθοδεύσεις ήταν χωρίς αμφιβολία πρωτοφανείς και έξω από τα κοινοβουλευτικά ήθη. Προσέβαλαν δε, κατά κοινή ομολογία, την κοινοβουλευτική τάξη και κατ’ ορισμένους και την συνταγματική.

Επιπλέον όταν εξελίχθηκαν οι συγκεκριμένες μεθοδεύσεις είχε επισημανθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει μακριά. Ότι θα τελεί υπό τη διαρκή αμφισβήτηση και πως από ένα σημείο και πέρα δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο της.

Και γι’ αυτό το λόγο, Το Βήμα την περασμένη Κυριακή είχε καλέσει τον Πρωθυπουργό να μην καθυστερήσει και να επισπεύσει την προσφυγή στις κάλπες.

Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, συγκεκριμένα την Τρίτη το βράδυ, φανερώθηκαν στη Βουλή οι εκπηγάζουσες από την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δυσλειτουργίες.

Ενας από τους περιπλανώμενους βουλευτές δεν βρέθηκε στη θέση του την κρίσιμη στιγμή και η ψηφοφορία εχάθη. Επειδή όμως η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αντέξει την καταψήφισή της μετέτρεψε τη συντελεσθείσα ψηφοφορία σε ονομαστική ψηφοφορία.

Ξεσηκώθηκε η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση αμύνθηκε, μιλώντας για τυπικότητες και ανακοίνωσε ότι εφεξής όλα τα νομοσχέδια θα υπόκεινται στη βάσανο της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ετσι όμως διασαλεύεται η κοινοβουλευτική τάξη και παρατείνεται στο χρόνο η »θεσμική εκκρεμότητα» όπως ευφυώς την αποκάλεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ισως αύριο, με κάποια άλλη αφορμή, να φανερωθούν ακόμη σοβαρότερες και κρισιμότερες δυσλειτουργίες.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει μακριά με αυτή τη »θεσμική εκκρεμότητα». Με τη Δημοκρατία δεν μπορούμε να παίζουμε γιατί απλούστατα θα το βρούμε μπροστά μας.

Γι’ αυτό ας το πάρει απόφαση ο κ.

Τσίπρας κι ας προκηρύξει εκλογές το ταχύτερο.

Ουσιαστικά έχει χάσει την πλειοψηφία, τη διατηρεί ευκαιριακά και κατά περίπτωση.

Και τέλος πάντων ότι ήταν να κάνει το έκανε.

Από εδώ και πέρα δεν έχει πολλά να περιμένει. Μόνο ζημιές για τη χώρα και τον ίδιο συσσωρεύει..

ΤΟ ΒΗΜΑ