«Ποιος σκότωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού»; Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα απαντήσει στο ερώτημα μέσα στην εβδομάδα και, όπως δήλωσε, θα το κάνει με στοιχεία. Στη Σεβαστουπόλεως πάντως έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμά τους. Θεωρούν ότι η διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού ήταν έργο της ΝΔ που είχε τη σφραγίδα του Αδωνη Γεωργιάδη και την υπογραφή του Γιώργου Αμυρά.
Παρασκήνιο επαφών
Το παρασκήνιο των επαφών του κ. Γεωργιάδη με τον Γιώργο Αμυρά αλλά και τον Γρηγόρη Ψαριανό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που θα αποκαλύψει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Θα υποστηρίξει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι το όλο σχέδιο εξελίχθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΝΔ να δημιουργήσει διαδικαστικά προβλήματα στην κυβέρνηση κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της συμφωνίας των Πρεσπών.
Την προηγούμενη εβδομάδα, για τον επικεφαλής του Ποταμιού κάθε μέρα ήταν χειρότερη από την προηγούμενη. Μετά το τέλος της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου του Ποταμιού, έφυγε από τα γραφεία του κόμματος έχοντας την αίσθηση ότι κατάφερε να διασφαλίσει την «τυπική και κατά τον κανονισμό της Βουλής» ενότητα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Είχε πριν από τη συνεδρίαση καλέσει στο γραφείο του τον Γιώργο Αμυρά και τον Γρηγόρη Ψαριανό. Υποτίθεται ότι συμφώνησαν να μην αποχωρήσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο κ. Θεοδωράκης θέλησε, ερχόμενος σε αντίθεση με στενούς του συνεργάτες, να περιορίσει τη διάθεση για υψηλών τόνων κριτική που υπήρχε για τους δύο βουλευτές. Ακόμη και όταν οι Αμυράς και Ψαριανός έδιναν όρκους αιώνιας πίστης στο Ποτάμι, ο κ. Θεοδωράκης ερχόταν αντιμέτωπος με την προειδοποίηση: «Θα φύγουν. Καλύτερα να επιλέξεις εσύ τώρα τη ρήξη παρά να αφήσεις να σε αδειάσουν».
Οι προσδοκίες
Στελέχη του Ποταμιού επεσήμαναν στον κ. Θεοδωράκη ότι ειδικά ο κ. Αμυράς «λειτουργούσε ως βουλευτής της ΝΔ». Από τα ίδια στελέχη δεν πέρασε απαρατήρητο το ότι «ιδέες που έπεφταν στο τραπέζι του Κυριάκου, έπεφταν στη συνέχεια και στο τραπέζι του Σταύρου».
Ολα αυτά είναι ιστορία. Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει ο κ. Θεοδωράκης δεν είναι το «ποιος σκότωσε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα» αλλά πόσες πιθανότητες έχει το Ποτάμι, για να αποφύγει το προδιαγραφόμενο τέλος του, στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ψάχνει να βρει χαραμάδες αισιοδοξίας. Η παρουσία μιας σειράς προσωπικοτήτων του φιλελεύθερου Κέντρου αλλά και της Κεντροαριστεράς στην εκδήλωση για τη συμφωνία των Πρεσπών στο Ζάππειο δείχνει να υποστηρίζει το επιχείρημα του ότι ο πολιτικός λόγος του Ποταμιού βρίσκει ανταπόκριση σε μια μεγάλη μερίδα κεντροδεξιών ψηφοφόρων που δεν συμφωνούν με τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μακεδονικό αλλά και κεντροαριστερών ψηφοφόρων και δεν κατανοούν τη στάση της Φώφης Γεννηματά. Μπορεί σε αυτό το κοινό να στηριχθεί η προσδοκία μιας νέας παρουσίας στη Βουλή;
Οι συνεργασίες
Ο κ. Θεοδωράκης δεν είναι διατεθειμένος να δώσει εντολή αντεπίθεσης σε δυνάμεις που δεν υπάρχουν. Και γνωρίζει ότι το πιθανότερο είναι τις επόμενες ημέρες να βρεθεί ακόμη πιο μόνος. Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό που μετά τον κατακερματισμό του 2015 δείχνει να επιστρέφει σε δύο πόλους κάνει σχεδόν αδιανόητη κάθε σκέψη επιβίωσης των μικρών κομμάτων, όπως το Ποτάμι. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι το Ποτάμι θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της προεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, με μορφή της συμμετοχής των στελεχών της στα ψηφοδέλτιά της.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι στελέχη του Ποταμιού θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της ΝΔ ολοκληρώνοντας, όπως λέγεται, «το σχέδιο Μητσοτάκη για διάλυση του Ποταμιού». Αλλωστε, θυμίζουν, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε δηλώσει ότι το Ποτάμι δεν έχει λόγο ύπαρξης στην πολιτική ζωή.