Ούτε η αύξηση του κατώτατου μισθού, ούτε η έξοδος στις αγορές μπορούν να κρύψουν τα πραγματικά, δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.
Το χθεσινό επεισόδιο στη Βουλή, με την αδυναμία να βρει πλειοψηφία και να περάσει νομοσχέδιο, είναι ένα μόνο δείγμα της προβληματικής πολιτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.
Μια κυβέρνηση – κουρελού όπου τα πολιτικά «ρετάλια» εκβιάσουν για στήριξη έναντι ποιος ξέρει ποιων ανταλλαγμάτων. Και ταυτόχρονα μια χώρα που βρίσκεται στον… αυτόματο σε μια χρονική στιγμή που απαιτούνται καθαρές λύσεις και στιβαρή διακυβέρνηση.
Οι συνέπειες της τακτικής Τσίπρα να πάει κατά μέτωπο με την κοινωνία στο θέμα του «Μακεδονικού» είναι εμφανείς καθώς το κοινοβουλευτικό «ξεγύμνωμα» δεν μπορεί να αποκρυβεί. Ακόμη κι αν περνούν τελικά τα νομοσχέδια, αυτό θα γίνεται με ελιγμούς και παρακλήσεις στους 16 βουλευτές που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και «παίζουν» κατά το δοκούν.
Η αδυναμία του Μαξίμου να πετύχει κοινοβουλευτικές συμμαχίες οδηγεί σε αδιέξοδα και ακυρώνει την μόλις πριν από μερικές ημέρες παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Με τη συμφωνία των Πρεσπών να μην μπορεί να φύγει από την ημερήσια διάταξη, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να ρίξει «κουκούλα» σε όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο.
Η αποκάλυψη του διαλόγου που είχε στην Κύπρο ο Αλέξης Τσίπρας με Μακρόν και Αναστασιάδη, είναι ενδεικτικό της πλήρους δυσαρμονίας της κυβέρνησης με την κοινωνία. Ο χαρακτηρισμός «ακροδεξιοί λαϊκιστές» και άνθρωποι χωρίς μυαλό για όσους αντιδρούν με τη συμφωνία, δείχνει ακριβώς ότι έχει χαθεί η μπάλα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Δείχνει ότι και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας με τα κοντινά στελέχη του, είναι περιχαρακωμένοι στο κάστρο του Μαξίμου, αδιαφορώντας ή αδυνατώντας να αντιληφθούν τι ακριβώς θέλουν οι πολίτες. Και το κυριότερο: Ακόμη και το κορυφαίο εθνικό θέμα όπως το «Μακεδονικό», δεν μπόρεσαν να το εξηγήσουν στην κοινωνία. Να αναδείξουν τα πραγματικά οφέλη και να πείσουν τους πολίτες ότι είναι απαραίτητη αυτή η συμφωνία.
Ξεθωριάζει η… επιτυχία
Αλλωστε, η τεράστια… εθνική επιτυχία της συμφωνίας των Πρεσπών ακυρώνεται κάθε ημέρα που περνά από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Στη γειτονική χώρα λειτουργούν σα να μην υπάρχει συμφωνία, ακυρώνοντας τον γεωγραφικό προσδιορισμό κι επιβάλλοντας πλέον και στο εξωτερικό το όνομα «Μακεδονία» χωρίς το «Βόρεια».
Στην Αθήνα εμφανίζονται εκνευρισμένοι από τον Ζ. Ζάεφ και τα στελέχη του που επιμένουν να παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα και πριν από λίγες ημέρες. Η κυβερνητική πλευρά, αν και συνεχίζει να πανηγυρίζει, κατά βάθος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση παίρνοντας και τα μηνύματα από την επαρχία, ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα.
Οι συνεχείς αναφορές της κυβέρνησης των Σκοπίων για «Μακεδονία» ενισχύουν την άποψη που εκφράζει η αντιπολίτευση για μια αποτυχημένη στην εφαρμογή της συμφωνία χωρίς καν ασφαλιστικές δικλείδες. Και επιδεινώνουν το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση.
Για το λόγο αυτό οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει οι πρώτες επαφές Τσίπρα – Ζάεφ προκειμένου ο δεύτερος να σταματήσει να κάνει δηλώσεις που «ερεθίζουν» την ελληνική κοινή γνώμη.
Η συνάντηση αυτή δεν έχει οριστικοποιηθεί και είτε θα κλείσει εν ευθέτω χρόνο, ίσως και στην Αθήνα, είτε οι δύο πρωθυπουργοί θα βρεθούν σε κάποια διεθνή εκδήλωση και θα μιλήσουν για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να θέλει να ξεκαθαρίσει το παιχνίδι για να πάψουν οι αρνητικές συνέπειες για την κυβέρνηση.
Αν και τυπικά, μέχρι να κυρωθεί στην ελληνική βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, η γειτονική χώρα μπορεί να ονομάζεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας», (κι αυτό το τυπικό ανέφερε χθες και ο Δ. Τζανακόπουλος, η ουσία είναι ότι η συμφωνία εμφανίζεται προβληματική και η κυβέρνηση προβληματισμένη.
Ανήμπορη, όμως, να κάνει πολλά, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αμφισβητείται κι εγκλωβισμένη στην αυταρέσκειά της για τις… οικονομικές επιτυχίες, η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τη ζημιά που υφίσταται, τη φθορά που είναι πλέον μη αναστρέψιμη.
Ακόμη κι αν συναντηθούν Τσίπρας και Ζάεφ πολύ δύσκολα θα αλλάξει το κλίμα για τον πρώτο μιας κι ο δεύτερος είναι ο κερδισμένος.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για συνάντηση τον Φεβρουάριο στη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια. Από την άλλη μια εισήγηση είναι να μη γίνει καθόλου συνάντηση ώστε να μην υπάρχουν προεκλογικά φωτογραφίες πανηγυρισμών Τσίπρα με Ζάεφ ειδικά στην Ελλάδα όπου σχεδόν 7 στους 10 είναι κατά της συμφωνίας.