Έκλεισε ο κύκλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος με την ψήφιση των προτεινόμενων διατάξεων των κομμάτων.
Επόμενο βήμα η Ολομέλεια της Βουλής η οποία θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση για τις αναθεωρητέες διατάξεις που θα παραπεμφθούν στην επόμενη (αναθεωρητική) Βουλή. Προβλέπονται δυο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια με απόσταση ενός μηνός ανάμεσά τους. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ν. Παρασκευόπουλος έγιναν δεκτές κατά πλειοψηφία προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες συνυπογράφονται από βουλευτές περισσότερων κομμάτων και αφορούν τα ατομικά και τα κοινωνικά δικαιώματα καθώς και τις λειτουργίες της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κέντρο βάρους των μεταρρυθμίσεων αφορά την απρόσκοπτη οργάνωση και λειτουργία της δημοκρατικής Πολιτείας και την διεύρυνση και ενίσχυση των δικαιωμάτων. Επίσης, διορθώνονται ρυθμίσεις που στο παρελθόν είχαν αποτελέσει τροχοπέδη της πολιτικής ευρυθμίας, όπως π.χ. συνέβαινε με τη διάλυση της Βουλής σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σημαντικότερη όλων είναι η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε να απαλειφθεί η προβλεπόμενη ασφυκτικά σύντομη αποσβεστική προθεσμία και να καταστεί πρακτικά δυνατή η αναζήτηση ποινικών ευθυνών από πολιτικά πρόσωπα στην περίπτωση που θα διαπράξουν εγκλήματα.
Αν και πολλοί θεωρούν άτολμη και περιχαρακωμένη την προσπάθεια που έγινε επιρρίπτοντας ευθύνες για αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν δέχθηκε να μπουν στην αναθεωρητική ατζέντα διατάξεις όπως το άρθρο 16 για την δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, υπήρξαν και κάποια έστω περιορισμένα στοιχεία με ενδιαφέρον.
Όπως το ότι η ΝΔ ψήφισε τέσσερις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με χαρακτηριστικότερη εκείνη που αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 32 σχετικά με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το άρθρο 32 ήταν και πρόταση της ΝΔ όμως το περιεχόμενο διαφέρει καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να υπάρξει μείωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας στην τρίτη ψηφοφορία της Ολομέλειας της Βουλής (200-180-151) ώστε να καθίσταται δυνατή η εκλογή ΠτΔ, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει έξι ψηφοφορίες, μια ανά μήνα και μετά άμεση εκλογή από τον λαό. Αν και η ΝΔ διαφωνεί με αυτό, ο γενικός εισηγητής του κόμματος Κ. Τασούλας δεν δίστασε να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφού πιστεύει ότι το περιεχόμενο των προτεινόμενων διατάξεων δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή.
Με την έννοια αυτή, όπως έλεγε ο ίδιος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, το άρθρο 32 θα συγκεντρώσει με την στήριξη της ΝΔ πλειοψηφία που θα ξεπερνά τις 180 ψήφους και άρα η επόμενη Βουλή θα μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενο της διάταξης αυτής με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων πριν ανακύψει θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που προβλέπεται για το 2020. Έτσι, αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, θα μπορεί σύμφωνα με την ανάγνωση αυτή, να προσαρμόσει το περιεχόμενο της διάταξης στην δική της πρόταση ώστε να καταστεί δυνατή η εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα με απλή πλειοψηφία 151 στην τρίτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής και να ακυρωθούν τυχόν σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ να δυναμιτίσει το 2020 την προεδρική εκλογή για να προκαλέσει νέες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.
Όπως είπε ο κ. Τασούλας, δεν είχαμε πρόβλημα να ψηφίσουμε και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας ότι αυτό δεν δεσμεύει ούτε την Ολομέλεια στην παρούσα φάση, αλλά ούτε την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, προκειμένου να αλλάξει το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων. Μάλιστα η ΝΔ δεν ψήφισε μόνο το άρθρο 32 που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών και την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας, το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας μόνο για αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων και το άρθρο 101Α για την συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών (και τα δυο κόμματα συμφωνούν για πλειοψηφία 3/5 από 4/5 που ισχύει τώρα με την διαφορά ότι η ΝΔ θέλει ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τις εξής προτάσεις της ΝΔ: για το άρθρο 68 και το δικαίωμα της μειοψηφίας με 2/5 να συστήνει εξεταστικές επιτροπές (δυο ανά κοινοβουλευτική περίοδο) και για το άρθρο 96 που αφορά την για την εξομοίωση των στρατιωτικών με τους τακτικούς δικαστές, ενώ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια σχετικά με τα άρθρα 112 έως 119 για τα οποία η ΝΔ πρότεινε την κατάργηση παρωχημένων μεταβατικών διατάξεων. Μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος θύμισε το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος για το οποίο δόθηκαν μεγάλοι δημοκρατικοί αγώνες προδικτατορικά, το 114, το οποίο, με τις κατοπινές αναθεωρήσεις άλλαξε αρίθμηση -είναι το σημερινό 120 που προβλέπει ότι η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.