Χωρίς τη δημιουργία των μηχανισμών στήριξης, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πιθανότατα θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν το ευρώ, τονίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM. «Η Ευρώπη θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετική» πρόσθεσε σε σε ομιλία του για το ρόλο του ESM και το μέλλον της νομισματικής ένωσης, που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του μηχανισμού σταθερότητας.
Ο Ρέγκλινγκ δεν παρέλειψε δε να τονίσει για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα η Ελλάδα να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας αυστηρά ότι «η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, εφόσον παραμείνει διατεθειμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».
Μιλώντας στην αντιπροσωπεία του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας στις Βρυξέλλες, με θέμα: «Τι θα ακολουθήσει μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ; Ο ρόλος του ESM σε μία βαθύτερη νομισματική ένωση, ο επικεφαλής του ESM έδωσε στην ομιλία του ιδιαίτερη έμφαση στις ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού, που εξασφάλισαν οι χώρες των μνημονίων, αναγνωρίζοντας πάντως ότι αυτό ήρθε με αντάλλαγμα πολύ αυστηρούς όρους.
Tα χαμηλά επιτόκια, με τα οποία δανείζει ο ESM, δημιουργούν σημαντικές εξοικονομήσεις στους προϋπολογισμούς των χωρών που έχουν χρηματοδοτηθεί από αυτόν, είπε ο Ρέγκλινγκ και έδωσε ως παράδειγμα την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, εξοικονόμησε το 2017 περί τα 12 δισ. ευρώ χάρη στα χαμηλά επιτόκια των δανείων.
«Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σχεδόν στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ […] Και τέτοιου είδους εξοικονομήσεις επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο» σημείωσε.
Ο κ Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι από το 2011 έχουν εκταμιευθεί κεφάλαια ύψους 295 δισ. ευρώ από τον ESM στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο.
«Σήμερα η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος αναπτύσσονται δυναμικά και βλέπουν την ανεργία να υποχωρεί αισθητά. Μπορούν δε να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους στις αγορές με ευκολία» παρατήρησε.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, σημείωσε πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο- υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα συνεχίσει να είναι πρόθυμη να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις.
«Πολλά έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια. Και η νομισματική ένωση είναι σήμερα πιο σταθερή και καλύτερα προετοιμασμένη για την επόμενη κρίση. Αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν» ήταν το μήνυμα του επικεφαλής του ESM σε όλα τα μέλη της Ευρωζώνης.