Μετά το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί αλλάζουν.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε με τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ για να περνά νομοσχέδια. Κάθε φορά θα κρίνεται η τύχη κάποιου νομοθετήματος από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, ή όποιας άλλης θελήσει να στηρίξει κάποιο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Αλλιώς θα αναγκάζεται να προστρέχει στην στήριξη των «προθύμων» ανεξάρτητων βουλευτών που της έδωσαν πρόσφατα και την ψήφο εμπιστοσύνης.
Στο νομοσχέδιο για την ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ φαινομενικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε πρόβλημα καθώς ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Αρ. Φωκάς δήλωσε ότι το κόμμα του θα το στηρίξει. Ωστόσο, την ώρα της ψηφοφορίας, όταν θα έπρεπε να αποτυπωθεί η θέση του κάθε κόμματος, εκείνος απουσίαζε από την αίθουσα.
Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε ο αντιπρόεδρος Γ. Βαρεμένος να περάσει το νομοσχέδιο, δεν το κατάφερε λόγω των αντιδράσεων της ΝΔ. Ο Μ. Βορίδης είχε προειδοποιήσει εγκαίρως την συμπολίτευση ότι «χωρίς την στήριξη των ΑΝΕΛ δεν υπάρχει πλειοψηφία» και ότι «η κρίσιμη ψήφος σε όλα τα άρθρα είναι η ψήφος των ΑΝΕΛ». «Ό,τι δεν ψηφιστεί απορρίπτεται από το κοινοβούλιο», τους είχε πει. Η απόπειρα του κ. Βαρεμένου να υπερβεί το εμπόδιο αυτό δεν κατέστη δυνατή.
Έτσι, το νομοσχέδιο παραπέμφθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία ώστε η κυβέρνηση να διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Όπως είπε άλλωστε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γκιόλας «δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη τη θέληση και βούληση όλων των βουλευτών, οπότε θα πρέπει να ερωτηθούν και οι 16 ανεξάρτητοι».