Στην επανάσταση της βιομετρικής ταυτοποίησης επενδύει η Metavallon VC. Το νέο επενδυτικό σχήμα επιχειρηματικών κεφαλαίων, ύψους 32 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε τη συμμετοχή του με seed επένδυση στη Citizen, προκειμένου να δημιουργήσει μια τεχνική ομάδα στην Ελλάδα, υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση του Βαγγέλη Σταματούκου, έμπειρου Έλληνα συμβούλου στρατηγικής ανάπτυξης επιχειρήσεων.

Η Citizen, που εδρεύει στο Λονδίνο, αποτελεί μια εταιρεία παροχής ταυτοποίησης που προσφέρει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επαληθεύουν, να επικοινωνούν και να συναλλάσσονται με ασφάλεια με τους πελάτες τους χωρίς την επιβάρυνση χρήσης κωδικών. Ιδρύθηκε το 2015 από τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. James Neville, που έχει εργαστεί σε ανώτατες ηγετικές θέσεις σε τομείς όπως το e-commerce, τα payments και το gaming, ξεχωρίζοντας ως CTO στην Worldpay και την Sportingbet.

Η ομάδα της Citizen έλαβε το 2017 μέρος στο Barclays Accelerator του Λονδίνου, που υποστηρίζεται από το TechStars. Εκεί διακρίθηκε ως μια από τις κορυφαίες Fintech εταιρείες του Λονδίνου. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης από τους αρμόδιους Ευρωπαίους Ρυθμιστές προκειμένου να ενεργεί ως Αναγνωρισμένο Ινστιτούτο Πληρωμών σύμφωνα με τις προβλέψεις του Payment Service Directive 2 (PSD2) με σκοπό να υποστηρίξει ηλεκτρονικές ταυτοποιήσεις τραπεζικών συναλλαγών και άμεσες πληρωμές.

Η επένδυση αποτελεί μέρος συνολικού γύρου χρηματοδότησης ύψους 800.000 ευρώ, στην οποία ηγήθηκε η Metavallon VC και συμμετείχαν επιχειρηματικοί άγγελοι καθώς και υφιστάμενοι επενδυτές της εταιρείας από τους χώρους των πληρωμών και της επενδυτικής τραπεζικής. Αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την εμπορική ανάπτυξη της εταιρείας και την ενίσχυση της ομάδας της, δημιουργώντας μια τεχνική ομάδα στην Ελλάδα. Ήδη έχουν ανακοινωθεί τρεις θέσεις εργασίας: Backend Engineer, QA και Senior Front-end Engineer.

«To απαρχαιωμένο παράδειγμα χρήσης ονόματος και κωδικού ασφαλείας έχει ήδη καταρρεύσει. Το 40% των ανθρώπων συστηματικά ξεχνούν τους κωδικούς ασφαλείας τους, ενώ το 81% παραδέχεται ότι παρέχει online αναληθή προσωπικά στοιχεία» περιγράφει ο ιδρυτής της εταιρείας, κ. James Neville. Όσον αφορά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Citizen, αυτό είναι η καινοτομία στην βιομετρική ταυτοποίηση και την κρυπτογράφηση.

«Οι περισσότεροι καταναλωτές και εργαζόμενοι στον κόσμο είναι ήδη εξοικειωμένοι στην χρήση πλατφορμών βιομετρικής επαλήθευσης, ενώ η χρήση συσκευών που διαθέτουν βιομετρικά στοιχεία με κρυπτογράφηση θεωρείται η πιο αξιόπιστη αντικατάσταση των κωδικών ασφαλείας. Η Citizen θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις κύριες αγορές της και το 2019, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να επαληθεύουν, να επικοινωνούν και να συναλλάσσονται με ασφάλεια με τους πελάτες τους, χωρίς την χρήση κωδικών» εξηγεί.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Citizen, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα, οι επιχειρήσεις μπορούν να ακολουθήσουν την διαδικασία PSD2 για την πραγματοποίηση άμεσων πληρωμών μεταξύ λογαριασμών, μειώνοντας τα υφιστάμενα κόστη, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιούν απάτες και αποζημιώσεις. «Η πρόσβασή της Metavallon VC στο Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα καθιστά αυτή την επένδυση ακόμα πιο κατάλληλη και για τις δύο πλευρές», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος.