«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία συμφωνία που έπρεπε να είχε γίνει το 1993, είναι μία συμφωνία που βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και η Ελλάδα μόνο κέρδος μπορεί να έχει», τόνισε σε δηλώσεις στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος ευρισκόμενος στην Πάτρα όπου μίλησε σε εκδήλωση με τίτλο, «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι – Προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον.
Επίσης, ο Μίλτος Κύρκος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ποτάμι, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «κάποιοι φίλοι μας βουλευτές θεώρησαν πως έπρεπε να κάνουν ένα βήμα παραπάνω, δηλαδή να σιωπήσει στη Βουλή η φωνή του Σταύρου Θεοδωράκη ως αρχηγού, να σιωπήσει η φωνή του Ποταμιού».
Αναλυτικότερα, όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, ο Μίλτος Κύρκος είπε ότι «είναι μία συμφωνία που έπρεπε να είχε γίνει το 1993, αλλά καθυστερήσαμε πάρα πολύ με τον τρόπο που καθυστερούμε να δίνουμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα που χρονίζουν και μετά φυσικά είναι πιο δύσκολο να τα επιλύσεις».
«Είναι μία συμφωνία που βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό, είναι μία συμφωνία, η οποία καθιερώνει το σύνθετο όνομα, όπως όλη η πολιτική τάξη ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία, erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος. Είναι ένας προωθητικός συμβιβασμός που θα οδηγήσει και στο άνοιγμα των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας πια, με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού και προσέθεσε:
«Η Ελλάδα μας μόνο κέρδος έχει από αυτή την πορεία, διότι είναι ο μόνος τρόπος ώστε να μπορέσουμε οι οποιεσδήποτε διαφορές στη γειτονιά μας να αρχίσουν να εξομαλύνονται».
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπήρξαν, είπε ότι «αυτό που είδαμε τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν η αναζήτηση μιας καλύτερης συμφωνίας, αλλά ήταν καθαρά μία άρνηση οποιασδήποτε συμφωνίας από την αντιπολίτευση».
«Και όταν λέω αντιπολίτευση» εξήγησε, «εννοώ φυσικά τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, γιατί το Ποτάμι ως αντιπολίτευση στήριξε τη συμφωνία των Πρεσπών».
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο, «ήταν μία σύγκρουση μεταξύ αυτών που ήθελαν και δεν ήθελαν συμφωνία, γιατί το σύνθημα «Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική», μας πήγε πίσω πάρα πολλά χρόνια», προσθέτοντας ότι «ήταν κάτι από το οποίο είχαμε απαλλαγεί με συμφωνία όλου του πολιτικού κόσμου και εμφανίστηκε ξανά ως φάντασμα στις πλατείες και δυστυχώς μέσα στη Βουλή».
«Όλοι κρίνονται και εμείς θα κριθούμε ως Ποτάμι στις εκλογές»
Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Ποτάμι, μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, ο Μίλτος Κύρκος είπε ότι «εγώ δεν πιστεύω πως υπήρχε ένα δόλιο σχέδιο εξολόθρευσης του Ποταμού» και συμπλήρωσε:
«Όμως πιστεύω ότι σε στιγμές κρίσης όλοι κρίνονται. Και από ότι φάνηκε, το Ποτάμι, μέσα από την πορεία του, έδωσε ένα θαυμαστό κοινοβουλευτικό έργο, αλλά δεν έδωσε την αντίστοιχη προοπτική που κάποιοι από τους βουλευτές του θα επιθυμούσαν».
Μιλώντας ειδικότερα για τις αποχωρήσεις βουλευτών σχολίασε ότι «κάποιοι έφυγαν νωρίς και πήγαν στη Νέα Δημοκρατία, κάποιοι έφυγαν λίγο μετά και πήγαν στο ΠΑΣΟΚ, κάποιοι έφυγαν τώρα» και επισήμανε:
«Το κακό είναι πως οι τελευταίοι «σκότωσαν» την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Ποταμιού και έστειλαν στην ανεργία πάρα πολλούς ανθρώπους από τους συνεργάτες μας μέσα στη Βουλή, και αυτό είναι κρίμα».
«Όλοι κρίνονται και εμείς θα κριθούμε ως Ποτάμι στις επερχόμενες εκλογές, είτε είναι ευρωεκλογές, είτε εθνικές», προσέθεσε ο Μίλτος Κύρκος. Σημείωσε δε πως «στην υπόθεση του Ποταμιού ήμασταν εξαρχής καθαροί», εξηγώντας: «Δεν ήμασταν ένα κόμμα ιδεολογικής ενότητας, βρίσκουμε συμπτώσεις σε κάθε θέμα. Είχαμε πει ότι η ψήφος κατά συνείδηση καλύπτει τους πάντες». Και κατέληξε επισημαίνοντας: «Κάποιοι φίλοι μας βουλευτές θεώρησαν πως έπρεπε να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Να σιωπήσει στη Βουλή η φωνή του Σταύρου Θεοδωράκη ως αρχηγού, να σιωπήσει η φωνή του Ποταμιού. Δεν πιστεύω ότι θα βγει αυτό το σχέδιο».