Η Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Ελληνικής Ορμής (ΝΕΟ) συνεδρίασε εκ νέου σήμερα προκειμένου να «εξουσιοδοτήσει» την Κατερίνα Παπακώστα να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με το σκεπτικό, η ΝΕΟ συνέβαλε καταλυτικά στην βελτίωση της Συμφωνίας…
Η απόφαση της ΝΕΟ αναλυτικά:
Σήμερα Παρασκευή 25 Ιανουαρίου τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.) συνεδρίασαν εκ νέου, σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης με θέμα την Κριτική Αποτίμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στο επίκεντρο των συνεδριάσεων βρέθηκαν τόσο η Συμφωνία και η Ρηματική Διακοίνωση που απέστειλε στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, όσο και η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, τονίστηκε ότι η συμβολή της Νέας Ελληνικής Ορμής στην προσπάθεια βελτίωσης της Συμφωνίας υπήρξε καταλυτική, δεδομένου ότι ήδη από τις 20 Οκτωβρίου 2018 το Ν.Ε.Ο. είχε προτείνει την προσυπογραφή Ερμηνευτικής Δήλωσης, αναφορικά με: α) την Γλώσσα της γειτονικής χώρας, η οποία δεν αφορά στην αρχαία Μακεδονική, αλλά ανήκει στην οικογένεια των Σλαβικών γλωσσών και β) την Εθνότητα, η οποία θα αφορά στην ιθαγένεια και μόνο.
Επίσης, εκφράστηκε ο έντονος προβληματισμός μας για την στάση που τηρεί η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, όσον αφορά στο δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Δόγμα, το οποίο συμπυκνώθηκε στο «Ανήκομεν εις την Δύσιν», από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή. Υπό την έννοια αυτή δημιουργεί ερωτηματικό το οποίο πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία ως προς το εάν και κατά πόσον η στάση του αυτή υποκρύπτει αλλαγή στάσης ως προς τις συμμαχίες και τις παραδοσιακές διακρατικές σχέσεις της χώρας έως σήμερα.
Όσον αφορά δε στο δήθεν επιχείρημα-άλλοθι ότι δεν καλλιεργήθηκε κλίμα εθνικής συνεννόησης, παραπέμπουμε στην από 12 Απριλίου 2008 δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η οποία επιβεβαιώνει την ύπαρξη συνεννόησης και ευρύτατης εθνικής συναίνεσης, ήδη από το 2008: «Είπαμε καθαρά ότι οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις είχαν και έχουν ως
τελικό στόχο μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία. Σχεδόν όλα τα κόμματα συμφωνήσαμε στην επιδίωξη αυτή. Και αυτό οφείλω να το υπογραμμίσω».
Αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής ανακοίνωσαν:
«Μετά από την συμβολή του Ν.Ε.Ο. στην προσπάθεια βελτίωσης της Συμφωνίας, η οποία εντάσσεται απολύτως στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής, όπως διαμορφώθηκε το 2008 και αφορούσε σε σύνθεση ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), κάνοντας κριτική αποτίμηση της Συμφωνίας, θεωρούμε ότι και στο πλαίσιο των συμμαχιών και των διακρατικών σχέσεων της Ελλάδας, πρέπει να κλείσει το θέμα μέσω της επικύρωσης της Συμφωνίας, προκειμένου:
* Να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή.
* Να αποτρέψουμε τρίτες δυνάμεις με αλλότριους σχεδιασμούς στα βόρεια σύνορά μας.
* Να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν με τις εγγυήσεις μιας Διεθνούς Συνθήκης τον Αναθεωρητισμό, τον Αλυτρωτισμό της γειτονικής χώρας, καθώς και τον σφετερισμό του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, της Ιστορίας, της Κουλτούρας και της κληρονομιάς της αρχαίας Μακεδονίας.
* Να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Μακεδονίας και της Θράκης σε περιφερειακό κόμβο.
* Να διαμορφωθούν οι συνθήκες διαλόγου της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο χωρών με καλή πίστη.
Με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου, μακριά από εφήμερες κομματικές σκοπιμότητες και μετακύληση ευθυνών στους πολίτες, τους οποίους μερίδα του πολιτικού κόσμου δίχασε με τη στάση του, η Νέα Ελληνική Ορμή θεωρεί ότι η επίλυση του μεγάλου αυτού ζητήματος,
δεν πιστώνεται σε κανέναν άλλον εκτός από εκείνους, οι οποίοι συμβάλλουν εθνικά και υπεύθυνα.
Για τους λόγους αυτούς εξουσιοδοτούμε την Πρόεδρο της Νέας Ελληνικής Ορμής, Ανεξάρτητη Βουλευτή Β΄ Αθηνών, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, ώστε μετά το πέρας της συζήτησης για τη κύρωση της διεθνούς συμφωνίας, να λάβει υπόψη της στη διαδικασία της ψηφοφορίας με την ψήφο της την παραπάνω απόφασή μας».