Η επόμενη μέρα της συμφωνίας των Πρεσπών, βρίσκει τα πολιτικά κόμματα διχασμένα και τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να τάσσεται κατά των αλλαγών στο όνομα της γειτονικής χώρας αλλά και εναντίον συγκεκριμένων σημείων που περιλαμβάνονται στη Συμφωνία.
Την ίδια στιγμή η Συμφωνία εκτός από τον διχασμό στα κόμματα, φέρνουν ορισμένα από αυτά στα πρόθυρα της διάλυσης. Ήδη το Ποτάμι έχει… στερέψει από βουλευτές μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανού καθώς εφεξής θα πορεύεται με τον επικεφαλής του Σταύρο Θεοδωράκη, τον αντιπρόεδρο Γιώργο Μαυρωτά και τον Σπύρο Λυκούδη.
Το ΚΙΝΑΛ για το οποίο υπήρξαν πληροφορίες το προηγούμενο διάστημα θα διαφοροποιούνταν τουλάχιστον δύο βουλευτές, τελικά υπέρ τάχθηκε μόνο ο συνεργαζόμενος με τη ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ο οποίος και διεγράφη.
Στους Ανεξάρτητους Έλληνες, διεγράφησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα η Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης οι οποίοι παραμένουν μέλη της κυβέρνησης ενώ επίκειται η παραχώρηση της έδρας από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο μετά την ψήφιση της Συμφωνίας.
Οι πολίτες γυρνούν την «πλάτη» στη Συμφωνία
Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά και η μαζικότητα των συλλαλητηρίων για την ελληνικότητα της Μακεδονίας αποδεικνύουν ότι οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία γυρνούν την «πλάτη» τους στη συμφωνία των Πρεσπών.
Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Rass που δημοσιεύτηκε χθες, στο in.gr αποτυπώνεται με σαφήνεια ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων τάσσεται κατά της Συμφωνίας. Είναι ενδεικτικό ότι το 95,6% λέει ότι το κόμμα που θα ψηφίσει πρέπει να καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.
Και στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ το 62% των πολιτών τάσσεται κατά της Συμφωνίας.
Μάχη χαρακωμάτων στη Βουλή
Από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή αλλά και από το σκηνικό που επικράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα, έμεινε ο βαθύς διχασμός μεταξύ των κομμάτων, με εκφράσεις και βαριές κατηγορίες από τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίες προμηνύουν την ακραία πόλωση που θα κυριαρχήσει και στην προεκλογική περίοδο.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αφού ωραιοποίησε όλα τα σημεία της Συμφωνίας επιχείρησε να θολώσει τα νερά και να επιτεθεί στην Αντιπολίτευση κατηγορώντας τα κόμματα που την εκπροσωπούν και κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια για «30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μαξιμαλιστική τη θέση του ΄92», η οποία «έτρεφε τις φαντασιώσεις αρκετών». Υποστήριξε, δε, ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο πρώτος που έβαλε την υπογραφή του για να αναγνωριστεί ως όρος το Μακεδονία σε έναν κοινοτικό κανονισμό για εμπορικές συμφωνίες.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να αποτρέψει την υπερψήφιση της Συμφωνίας, υποστήριξε από το βήμα της Βουλής, ότι εφόσον τον εμπιστευτούν οι Έλληνες ως πρωθυπουργό «αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει.
«Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».