Με κατεπείγοντα τηλεγραφήματά τους, διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο.
AFP
«Οι έλληνες βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ιστορικής συμφωνίας για την νέα ονομασία της Μακεδονίας, τερματίζοντας μία διπλωματική διένεξη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες», αναφέρει στο τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
«Περισσότεροι από 151 από τους 300 βουλευτές ενέκριναν την συμφωνία αυτή που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ατλαντική Συμμαχία, η οποία μέχρι σήμερα αποκλειόταν από το ελληνικό βέτο», αναφέρει το AFP.
Reuters
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα μια συμφωνία που αλλάζει το όνομα της γειτονικής πΓΔΜ, «ξεμπλοκάροντας ύστερα από δεκαετίες την επιδίωξη της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ». «Με τη διευθέτηση τερματίζεται μια διαμάχη 28 ετών μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων για την χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’, μετονομάζοντας το μικρό βαλκανικό κράτος σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»», σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, που επισημαίνει ότι η πΔΓΜ έχει ήδη επικυρώσει τη συμφωνία.
Anadolu
Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Ανατολή) μετέδωσε με επείγον τηλεγράφημά του τις εξελίξεις από την Ελλάδα: «Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για το ονοματολογικό που επιτεύχθηκε με τη Μακεδονία» ανέφερε το Anadolu.
FAZ
«Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή τη συμφωνία που επιλύει τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας», γράφει η γερμανική FAZ ,τονίζοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κυριάρχησε παρά την έντονη αντίδραση».
Η συμφωνία εγκρίθηκε με 153 ψήφους υπέρ από το κυβερνών κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές. Εναντίον ψήφισαν 146 βουλευτές και ένας παρών.
Έτσι, επικυρώθηκε η μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας από πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σε «Βόρεια Μακεδονία». Το κοινοβούλιο των Σκοπίων έχει ήδη εγκρίνει τη συμφωνία και τις αντίστοιχες συνταγματικές τροποποιήσεις, γράφει η FAZ σημειώνοντας ότι «οι εθνικιστές και στις δύο χώρες αντιτάχθηκαν σε αυτή τη συμφωνία».
DPA
Tο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA μετέδωσε επίσης κατεπειγόντως την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή. «Το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε την ιστορική συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών με ψήφους 153 υπέρ 146 κατά» μετέδωσε το DPA.
BBC
Το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC ανέφερε πως «οι έλληνες βουλευτές ενέκριναν με οριακή πλειοψηφία μία ιστορική συμφωνία με τη Μακεδονία, τερματίζοντας μία 27ετή διένεξη για την ονομασία της από βορρά γειτονικής τους χώρας».
Το κοινοβούλιο στην Αθήνα ενέκρινε με 153 ψήφους υπέρ έναντι 146 κατά την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, παρά τις εκτεταμένες αντιδράσεις της κοινής γνώμης, προσθέτει το BBC.
TASS – Ria Novosti
Tο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, με τηλεγράφημα του με τίτλο «η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε της συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για τη νέα ονομασία της Μακεδονίας», αναφέρει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και συγκεκριμένα ότι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ψήφισαν 153 βουλευτές , κατά 146, ενώ υπήρξε ένας βουλευτής που δήλωσε παρών.
Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει στη συνέχεια ότι, «σύμφωνα με την διαδικασία, για την επικύρωση της συμφωνίας αρκούσε η απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών στην αίθουσα του κοινοβουλίου, ωστόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει ως στόχο να επικυρωθεί η συμφωνία με τουλάχιστον με 151 ψήφους στη Βουλή».
Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, σε τηλεγράφημα του με τίτλο « Η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας» γράφει ότι «Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών (που υπέγραψε –σ.σ) με τα Σκόπια για την μετονομασία της Δημοκρατίας τη Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία».
Αναφερόμενο στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επισημαίνει ότι «υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν οι 145 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και οκτώ βουλευτές από άλλα κόμματα και ανεξάρτητοι».
RTS – B92
Όλα τα ΜΜΕ στη Σερβία μετέδωσαν άμεσα την είδηση της κύρωσης από την Βουλή των Ελλήνων της συμφωνίας των Πρεσπών.
Στην ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης της Σερβίας (RTS) μεταδίδονταν μάλιστα, μισή ώρα πριν την ψηφοφορία, απευθείας η συζήτηση, από το κανάλι της Βουλής. Στο κείμενο αναφέρεται ότι «με την ψήφο 153 βουλευτών τερματίστηκε η εικοσιεπτάχρονη διένεξη Αθηνών- Σκοπίων».
Στην ιστοσελίδα τού δημοφιλούς ειδησεογραφικού σταθμού Β-92 σε δημοσίευμα με τίτλο: «Τέλος εποχής – οι Έλληνες είπαν «Ναι»» αναφέρει ότι «οι Έλληνες βουλευτές έβαλαν τέρμα σε μία διένεξη δεκαετιών κυρώνοντας την συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία».
Η απόφαση της Βουλής είναι πρώτο θέμα σε όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Σερβίας.
Der Standard
Στην υπερψήφιση της Συμφωνίας για αλλαγή του ονόματος της «Μακεδονίας», η οποία μελλοντικά θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία», αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοσή της η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, παρατηρώντας πως στην ψηφοφορία την Παρασκευή, υπέρ της Συμφωνίας, την οποία είχαν διαπραγματευτεί οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του Αλέξη Τσίπρα καθώς και αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές.
Στην είδηση σημειώνεται πως μέχρι τελευταία υπήρχαν μεταξύ του πληθυσμού μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον της Συμφωνίας και πως σύμφωνα με την ειδησεογραφία μέσων ενημέρωσης, μετά από μία διαδήλωση μπροστά στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης υπήρξαν από την Αστυνομία 133 προσαγωγές διαδηλωτών, οι οποίοι ήταν κυρίως ακροδεξιοί.