Μετά από πολλά χρόνια εκατέρωθεν κατηγοριών, μια από τις σοβαρότερες συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη οδεύει επιτέλους προς επίλυση, αναφέρει εκτενές άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο «Η Μακεδονία βάζει πλώρη για ΝΑΤΟ και ΕΕ».
Προχωρώντας σε μια «ακτινογραφία» της ευρωπαϊκής, κυρίως, προοπτικής της ΠΓΔΜ, η εφημερίδα σημειώνει μεταξύ άλλων: «Όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ οι οικονομολόγοι είναι αρκετά επιφυλακτικοί. ‘Το 2025 είναι μια ιδιαίτερα αισιόδοξη προσέγγιση, εάν σκεφτεί κανείς πόσο διήρκεσε η διαδικασία με την Κροατία’, σχολιάζει ο Γκούντερ Ντόιμπερ, επικεφαλής οικονομολόγος στην RBI Research της Βιέννης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας είναι η παραοικονομία, η διαφθορά και η υψηλή ανεργία. […] Όσον αφορά όμως τους δείκτες ευημερίας, η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και υπό αυτό το πρίσμα θα ήταν θεωρητικά έτοιμη προς ένταξη ήδη το 2020», επισημαίνει ο ειδικός.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οικονομία της χώρας δεν παρουσιάζει μεγάλες ανισορροπίες. «Ούτε το κράτος, αλλά ούτε και η ιδιωτική οικονομία είναι υπερχρεωμένα ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι μετριοπαθές. Μετά τους μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 λόγω της παρατεταμένης ακυβερνησίας, η Παγκόσμια Τράπεζα κατέγραψε για το 2018 2,5% ενώ για το 2019 και 2020 προβλέπει 2,9% και 3,2% αντίστοιχα. […] Ενόψει της συμφωνίας με την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Ζάεφ υποσχέθηκε την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών δεικτών. ‘Ανακηρύσσουμε το 2019 σε έτος της οικονομίας’, είπε στα Σκόπια», καταλήγει το δημοσίευμα.
Μαδούρο και Τσάβεζ ισοπέδωσαν τη Βενεζουέλα
Κυρίαρχο θέμα στα σχόλια των εφημερίδων είναι οι ραγδαίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα.
«Το ότι ο πρόεδρος Μαδούρο δεν θέλει να προχωρήσει σε διάλογο με την αντιπολίτευση συνιστά έγκλημα κατά των πολιτών», συμπεραίνει η Tagesspiegel. «Το ίδιο καταστροφική όμως μπορεί να αποβεί η πολιτική των ΗΠΑ και των νοτιοαμερικανών συμμάχων τους, σε περίπτωση που προκαλέσουν μια μετωπική σύγκρουση μεταξύ καθεστώτος και αντιπολίτευσης».
H Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει ότι οι «Νικολάς Μαδούρο και ο προκάτοχός του Ούγκο Τσάβεζ ισοπέδωσαν τη Βενεζουέλα. Μόνον σε ένα πεδίο ήταν επιτυχημένοι: στη διάσπαση της αντιπολίτευσης. Υπό αυτή την έννοια ήταν σαν ένα μικρό θαύμα που ένας μόλις 35 ετών χαρισματικός δημοκράτης αυτοανακηρύχθηκε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πολιτών στο Καράκας μεταβατικός πρόεδρος και ότι στη συνέχεια πολλές χώρες προχώρησαν μέσα σε λίγες μόνον ώρες στην αναγνώρισή του. Μέχρι και πριν από τρεις εβδομάδες, οπότε και ο Χουάν Γκουαϊντό εξελέγη πρόεδρος της αποδυναμωμένης από τον δικτάτορα Εθνοσυνέλευσης, οι περισσότεροι δεν γνώριζαν καν το όνομά του».
Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung: «[…] Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν εάν ο Μαδούρο και δεδομένης της οικονομικής καταστροφής που ο ίδιος προκάλεσε, θα καταφέρει να κρατηθεί στην εξουσία, κόντρα στις εσωτερικές και έξωθεν πιέσεις. Ρόλο κλειδί αναλαμβάνει ο στρατός που είναι ο κυρίαρχος παράγοντας της εσωπολιτικής διελκυστίνδας. Όσο στηρίζει σθεναρά τον Μαδούρο δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα».
Κώστας Συμεωνίδης