Πτώση κατέγραψε τον Ιανουάριο για πέμπτο συνεχή μήνα ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, τον οποίο καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo, υποδηλώνοντας επιβράδυνση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.
Η πτώση είναι αποτέλεσμα της ασθενέστερης ζήτησης για γερμανικά προϊόντα και υπηρεσίες στην Κίνα, την ευρωζώνη και τις αναδυόμενες αγορές, της έντασης στο εμπόριο και της αυξανόμενης αβεβαιότητας που συνδέεται με την επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αυξάνεται η ανησυχία μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Κλέμενς Φιστ, πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo. «Η γερμανική οικονομία βιώνει μια κάμψη».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo υποχώρησε στις 99,1 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2016.
Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό πέρυσι σε σχέση με το 2017 και πηγές δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι η κυβέρνηση αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης φέτος στο 1,0% από το 1,8%.
«Ο αυξανόμενος κίνδυνος ενός σκληρού Brexit έχει αποδειχθεί ‘δολοφονικός’ για το κλίμα», έγραψε σε σημείωμα ο Αλεξάντερ Κρούγκερ, οικονομολόγος στη Bankhaus Lampe.
«Αυτό είναι κυρίως αντανάκλαση των ασθενέστερων προσδοκιών, το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι είναι επίσης αποτέλεσμα των παγκόσμιων εμπορικών διαφωνιών».
Ο Κρούγκερ πρόσθεσε ότι η οικονομία, που αναμένεται να κερδίσει ώθηση από την ιδιωτική κατανάλωση και τις αυξημένες κρατικές δαπάνες, απέχει ακόμα πολύ από το να βιώσει ύφεση.
Ωστόσο η επιβράδυνση θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και η όποια βελτίωση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση του Brexit και την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, που και οι δύο αποτελούν βασικές αγορές για τους Γερμανούς εξαγωγείς.