Ενας δικηγόρος της Αθήνας τουλάχιστον πέντε γιατροί αλλά και υπάλληλοι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», τρεις γιατροί των ΚΕΠΑ Νίκαιας όπως και άλλοι ιδιώτες είναι ανάμεσα στα 16 άτομα που καλούνται για έγγραφες εξηγήσεις, για τις παράνομες αποφυλακίσεις του επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου (βγήκε εκτός φυλακής το περασμένο καλοκαίρι) κατηγoρούμενου για την υπόθεση Energa αλλά κι ενός 39χρονου κακοποιού που κατηγορείται ότι σκότωσε με μαχαίρι, το 2001, έναν νεαρό σε κέντρο διασκέδασης στην Ελευσίνα και ότι τον Μάιο του 2002 πυροβόλησε και σκότωσε έναν ιδιώτη στο πλαίσιο της δράσης της «μαφίας του Ιπποδρόμου». Ο εν λόγω κρατούμενος φέρεται να αφέθηκε ελεύθερος, προ αρκετών μηνών μέσω γνωματεύσεων κρατικών υπηρεσιών στη Λαμία επικαλούμενος ότι έπασχε από ασθένεια στο αίμα.
Η σχετική πολύμηνη έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς ύστερα από αρχικές καταγγελίες το περασμένο Αύγουστο για τις συνθήκες αποφυλάκισης του κ. Φλώρου. Όμως εντυπωσιάζει ότι παρότι φέρεται να εξετάσθηκαν περισσότερες από 350 περιπτώσεις παράνομων αποφυλακίσεων ή έρευνα ανέδειξε –τουλάχιστον μέχρι τώρα- μόνο δύο επιλήψιμες περιπτώσεις.
Κι ενώ είναι κοινός τόπος ότι η μεθόδευση ήταν ευρύτερη. Με τα σχετικά στοιχεία μάλιστα που παρουσιάζονται τώρα να έχουν εντοπισθεί προ πέντε μηνών. Ακόμη η δικαστική έρευνα δεν φαίνεται να άγγιξε το ζήτημα των αμφιλεγόμενων ψυχιατρικών εξετάσεων που είχαν καθοριστικό ρόλο σε πολλές αποφυλακίσεις. Καθότι σε ορισμένες περιπτώσεις, σε αυτήν τη διάσταση, εμφανίζεται και η συμμετοχή στελεχών κρατικών νοσοκομείων με «δεσμούς» με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Φλώρος αποφυλακίσθηκε με επίκληση ψυχολογικά, αναπνευστικά και άλλα προβλήματα υγείας. Με τον ίδιο να δηλώνει ότι όλες οι ενέργειές του ήταν σύννομες. Υστερα κι από μια εσωτερική έρευνα κυρίως στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» προσδιορίσθηκαν ευθύνες ιατρών (σς.: ένας έχει ήδη ομολογήσει την ενοχή του) που φαίνεται να παραποίησαν τα δεδομένα ιατρικών εξετάσεων με διαφόρους τρόπους.
Στην διακίνηση και την αποδοχή των ύποπτων εξετάσεων φαίνεται να είχαν ρόλο κι άλλοι υπάλληλοι του νοσοκομείου. Στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας είναι και γιατροί του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας Νίκαιας που γνωμάτευσαν για την αποφυλάκιση του κ. Φλώρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι από τους ιατρούς αυτούς έχουν υποβάλει μηνύσεις κατά των ιατρών του Ευαγγελισμού γιατί «προχώρησαν σε πλαστές γνωματεύσεις που τους παρέσυραν σε μια λανθασμένη απόφαση για την οποία είναι υπόλογοι».
Οσον αφορά την υπόθεση του 39χρονου κακοποιού φαίνεται κι εκεί να υπήρχαν παράνομες μεθοδεύσεις, που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Με την πλευρά του να αναφέρει παλαιότερα ότι «η αποφυλάκισή του ήταν απόλυτα νόμιμη και δεν αφέθηκε ελεύθερος αλλά σε κατ’ οίκον περιορισμό στην Αθήνα. Επιπλέον δεν δημιούργησε ποτέ σύστημα παραγωγής πλαστών πιστοποιητικών. Πολύ δε περισσότερο ότι ανάμεσα σε αυτούς που προσπάθησαν να αποφυλακισθούν με τέτοιου είδους γνωματεύσεις ήταν ποινικοί με τους οποίους είχε πολύχρονη εχθρότητα».