«Η Νέα Δημοκρατία συντεταγμένη στο Κοινοβούλιο, θα δώσει με επιχειρήματα στον ελληνικό λαό, τους λόγους για τους οποίους θεωρεί και πιστεύει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία δεν πρέπει να περάσει», δήλωσε ο γραμμάτεας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» ο γραμματέας της ΝΔ αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και αν θα υπάρξει παρέμβασή του είπε πως «έχει το «γνώθι σαυτόν» κι αυτός θα κρίνει τι θα πράξει, σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών», επισημαίνοντας πως όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της ΝΔ έχουν ευθυγραμμιστεί με το πλαίσιο που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Αυγενάκης πρόσθεσε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με έναν τρόπο πολύ δημοκρατικό, αξιοποιώντας όλες τις μεγάλες δυνάμεις και όλες τις σημαίνουσες προσωπικότητες όπως οι Κ. Καραμανλής, Ευ. Μεϊμαράκης, Ντ. Μπακογιάννη, Αντ. Σαμαράς, έχει οικοδομήσει ένα ενιαίο μέτωπο. Υπάρχει μια συντεταγμένη πορεία και παρουσία της ΝΔ για το μείζον αυτό εθνικό θέμα. Πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Το κάνουμε σαν ΝΔ, μακάρι να το έκανε και η Κυβέρνηση».
Ο γραμματέας της ΝΔ χαρακτήρισε το Νίκο Βούτση ως τον χειρότερο πρόεδρο της Βουλής των τελευταίων δεκαετιών. «Έχει κομματικοποιήσει πλήρως τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, λειτουργεί ως ο κομματικός απεσταλμένος του κ. Τσίπρα, και δεν σέβεται ούτε τηρεί τους κανόνες και τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου. Δυστυχώς έχει πέσει πολύ χαμηλά το Κοινοβούλιο. Τους ενοχλεί ο διαχωρισμός των εξουσιών και δυστυχώς ο κ. Βούτσης το δηλώνει με κάθε τρόπο απολύτως ξεκάθαρα», ανέφερε.
Επιπλέον ο κ. Αυγενάκης είπε: «Επί των ημερών του κ. Τσίπρα και της παρέας του έχουμε πλήρη κομματικοποίηση και εργαλειοποίηση ακόμα και της Ελληνικής Αστυνομίας». Σχετικά με τον ενδεχόμενο η ΝΔ να κάνει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε πως όλα τα όπλα είναι στο τραπέζι «αλλά δεν μπορούμε να το προεξοφλήσουμε από τώρα και όχι με δημόσιες τοποθετήσεις και μέσα από τα κανάλια».
Και συμπλήρωσε: «Όλοι οι βουλευτές θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και αυτό μπορεί να γίνει είτε με πρόταση δυσπιστίας, είτε και στην ίδια την ψηφοφορία της συνθήκης των Πρεσπών καθώς και αυτή θα αξιώσουμε να είναι ονομαστική και επομένως όλοι οι βουλευτές να αναλάβουν επώνυμα τις ιστορικές ευθύνες τους».