Έντονο ενδιαφέρον προκειμένου να υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις τα ζευγάρια το 2019 διαφαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις σε διάστημα τεσσάρων εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που άνοιξε η σχετική εφαρμογή στην ΑΑΔΕ, 2.100 φορολογούμενοι γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους στη φορολογική αρχή προκειμένου να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018.
Συνολικά στην εφαρμογή, όπως γράφει η Καθημερινή, εισήλθαν 6.500 φορολογούμενοι χωρίς πάντως να δηλώσουν όλοι πρόθεση «φορολογικού διαζυγίου» εξετάζοντας τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης.
Η ειδική εφαρμογή θα μείνει ανοιχτή και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά για τους φορολογούμενους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019.
Οι παγίδες
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να θυμούνται ότι μπορεί να δίδεται η δυνατότητα υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης, πλην όμως, κρύβει πολλές παγίδες για όσους την επιλέξουν.
Επίσης, αυξάνεται το ποσό του ελάχιστου τεκμηρίου που καλείται το ζευγάρι να καλύψει. Το ελάχιστο τεκμήριο κάθε συζύγου καθορίζεται ατομικά στα 3.000 ευρώ για τον καθέναν, για το ζευγάρι συνολικά αυξάνεται στις 6.000 ευρώ, αντί για 5.000 ευρώ που ισχύει για το έγγαμο ζευγάρι με κοινή δήλωση.
Παράλληλα, τα τεκμήρια θα καλύπτονται από το ατομικό εισόδημα του καθενός και όχι από το οικογενειακό εισόδημα που δηλώνουν αθροιστικά.
Προσοχή! Μπορεί να χαθούν ή να μειωθούν κοινωνικά επιδόματα, αφού ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα.
Στην ξεχωριστή φορολογική δήλωση ο κάθε σύζυγος θα πρέπει να καλύψει μόνος του το ποσό της δαπάνης με πλαστικό χρήμα. Τέλος το εισόδημα των ανήλικων τέκνων δηλώνεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι αυτού που ασκεί την γονική μέριμνα.
Τα υπέρ
Η ξεχωριστή δήλωση συμφέρει τα έγγαμα ζευγάρια τα οποία έχουν διαφορετικό πρόσημο στο αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του εισοδήματός τους. Ή ακόμη στις περιπτώσεις που ο σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και η σύζυγος δικαιούται επιστροφής φόρου.