Ο Λουίτζι Ντι Μάιο κατηγόρησε το Παρίσι ότι εκμεταλλεύεται δεκατέσσερις πρώην αποικίες, στην Αφρική και πρόσθεσε ότι συνεχίζει να επιβάλει το λεγόμενο «φράγκο των αποικιών» προς όφελος της γαλλικής οικονομίας, με στόχο την μείωση του δημόσιου χρέους.
Ουσιαστικά, τα Πέντε Αστέρια θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο ευνοείται η μετανάστευση και το προσφυγικό και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να παρέμβει. Η γαλλική κυβέρνηση αντέδρασε με μεγάλη ενόχληση. Η πρέσβης της Ιταλίας στο Παρίσι κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και η στάση της Ρώμης χαρακτηρίσθηκε «αβάσιμη και επιθετική».
Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά και νομισματικά θέματα Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε από την μεριά του ότι «γίνονται δηλώσεις προς εθνική εσωτερική κατανάλωση», οι οποίες «μοιάζουν με προβοκάτσιες διότι το περιεχόμενό τους είναι κενό και ανεύθυνο».
Ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει η εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου και στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση Κόντε επιμένει ότι η στρατηγική της για τους μετανάστες είναι ορθή, ενώ θεωρεί εκείνη της Γαλλίας υποκριτική.
Όχι μαθήματα από τη Γαλλία…
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων όμως δεν κάνει πίσω. «Δεν υπάρχει κανένα διπλωματικό επεισόδιο. Χώρες όπως η Γαλλία εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη και συμβάλλουν στα ταξίδια των ανθρώπων που πεθαίνουν στην Μεσόγειο», υπογράμμισε και πάλι σήμερα το πρωί.
Σύμφωνα με τον Τύπο βέβαια ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κάλεσε την Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια να κατεβάσουν τους τόνους για να μην απομονωθεί η χώρα αλλά ο Σαλβίνι όπως ήταν αναμενόμενο, δεν φαίνεται να συμφωνεί: «δεν δεχόμαστε μαθήματα από το Παρίσι, η Γαλλία αφαιρεί πλούτο από την Αφρική», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα.
Παράλληλα, κατηγόρησε την γειτονική χώρα ότι «στην Λιβύη έχει αντίθετα συμφέροντα από εκείνα της Ιταλίας» και ότι «δεν επιθυμεί την σταθεροποίηση της όλης κατάστασης».
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη