Πρόωρες εκλογές το ταχύτερο δυνατόν «ψηφίζουν» αναλυτές και στελέχη διεθνών τραπεζών. Θεωρούν πως μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «χαμένη χρονιά» για την Ελλάδα, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι για «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, επηρεάζοντας την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και το προβληματικό τραπεζικό σύστημα, στέλνοντας παράλληλα και τα λάθος μηνύματα στους επενδυτές σε μια στιγμή που η χώρα επιδιώκει την επιστροφή στις αγορές.
Μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν βοηθά την οικονομία, ενώ κρατά σε υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού, υπονομεύοντας και σχέδια θωράκισης των ελληνικών τραπεζών από τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.
Είναι ενδεικτικό πως οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν μεγάλες απώλειες, καθώς ορισμένα hedge funds, όπως το Lansdowne Partners και το Oceanwood Capital Management, αύξησαν τις πτωτικές (short) θέσεις τους στις μετοχές του κλάδου, εφόσον η προεκλογική περίοδος θα μπορούσε να καθυστερήσει την εφαρμογή των σχεδίων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Παράλληλα, τα υψηλά επιτόκια (π.χ. 3,8% του ΔΝΤ, 4,7% του 5ετούς που λήγει τον Απρίλιο του 2019, 6% της ΕΚΤ λήξεως Ιουνίου 2019) επιτρέπουν το αμέσως επόμενο διάστημα την (εγγυημένη) έκδοση 5ετούς ομολόγου. Οι προσδοκίες μάλιστα για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές οδήγησαν την απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, στο 3,087%.
«Προεκλογική έξοδος»
Η έκδοση αυτή όμως θεωρείται ότι θα πάρει τη μορφή μιας «προεκλογικής εξόδου στις αγορές», ώστε να ενισχυθεί το προφίλ της κυβέρνησης, απέχοντας από την ουσιαστική και κυρίως με βιώσιμα επιτόκια επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Για τους αναλυτές πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που δεν διαθέτει πλέον πλήρη ικανότητα διακυβέρνησης, έστω και αν έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής που άνοιξε και τον δρόμο για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς θα αναζητεί κατά περίπτωση ad hoc πλειοψηφίες στη Βουλή.
Οι επικείμενες εκλογές, οι οποίες πιθανώς να διεξαχθούν πρόωρα την άνοιξη, αποτελούν «θετικό ρίσκο» (positive risk) για την οικονομία, εκτιμά η Citigroup, αναρωτώμενη για το αν ήρθε το τέλος της εποχής Τσίπρα.
Αν και σημειώνει την ανάκαμψη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με τα χαμηλά του 2017 (στην περιοχή του 25%), επισημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να ηγείται με 37%. Οπως αναφέρει, μια συντηρητική κυβέρνηση στην Ελλάδα υπό τη ΝΔ θα είναι πιο φιλική προς την αγορά και τις επιχειρήσεις, αν και μπορεί, όπως εκτιμά, να είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτοδυναμία.
Για την Capital Economics, μετά την οριακή ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει πρόωρες εκλογές τον Μάιο, ώστε να αποφύγει τις αρνητικές συνέπειες στη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ από το ενδεχόμενο μιας μεγάλης σε έκταση ήττας στις ευρωεκλογές. Αν και τα τρέχοντα ποσοστά της ΝΔ φθάνουν το 35% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να επιτύχει αυτοδυναμία.
«ΝΔ με εταίρο»
Αντίθετα, νίκη της ΝΔ με επίτευξη αυτοδυναμίας προβλέπει στο βασικό της σενάριο η JP Morgan, ενώ εναλλακτικά η ΝΔ θα χρειαστεί να βρει έναν μικρότερο εταίρο για μια κυβέρνηση συνασπισμού (ενδεχομένως, το Κίνημα Αλλαγής).
Θεωρεί πως οι πρόωρες εκλογές θα αποτελέσουν καλό νέο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, αφού θα μειώσουν τον κίνδυνο χάραξης πολιτικής σε ένα εκλογικό έτος, ενώ μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ΝΔ θα μπορούσε να αποδειχθεί καλό νέο για την αγορά, δεδομένης της πιο φιλικής ατζέντας της προς τις επιχειρήσεις και συνολικά την οικονομία. «Είναι πολύ πιθανό» να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα εκτίμησε το Eurasia Group, ενώ και η ING προέβλεψε πως «ο Αλ. Τσίπρας θα μπει στον πειρασμό να οδηγήσει τους Ελληνες στις κάλπες πριν από τον Οκτώβριο».
Για την Axia Research, η προοπτική της διακυβέρνησης της χώρας με μια κυβέρνηση μειοψηφίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, περισσότερο από δύο μήνες, μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στις προσπάθειες της χώρας να προχωρήσει μπροστά.
Στις 21 Ιανουαρίου εξάλλου οι επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να κάνουν την «πρώτη» προφορική ενημέρωση προς το EuroWorking Group, ενώ στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, βάσει της οποίας θα ληφθεί η απόφαση για την αποδέσμευση της πρώτης δόσης των περίπου 600 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των SMPs και ANFAs.
Η Axia δεν αποκλείει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, έστω και αν η κυβέρνηση θα επιθυμούσε εκλογές τον Μάιο.