Στη σημερινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών, και η οποία θα εκφραστεί στη Βουλή δια της ψήφου του Θανάση Θεοχαρόπουλου, στρέφονται τα βλέμματα όλων στο Κίνημα Αλλαγής.
Μια απόφαση που θα επιτρέψει στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο παρά τη θετική του άποψη για τη συμφωνία να την καταψηφίσει, λόγω της εμφανούς εργαλοιοποίησης της από τον Αλέξη Τσίπρα με στόχο την πολιτική και εκλογική λεηλασία του Κινήματος Αλλαγής θα σημάνει τη λήξη της κατάστασης «κόκκινου συναγερμού» που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη Χαριλάου Τρικούπη. Στην περίπτωση που η πλειοψηφία των στελεχών της ΔΗΜΑΡ αποφασίσουν να εξουσιοδοτήσουν τον κ. Θεοχαρόπουλο να υπερψηφίσει τη συμφωνία τότε είναι πολύ πιθανή ακόμα και η έκδοση άμεσου διαζυγίου με το Κίνημα Αλλαγής.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος μέχρι το βράδυ του Σαββάτου δεν είχε καταλήξει στην εισήγηση που θα κάνει στην κεντρική επιτροπή του κόμματος του. Γνωρίζει ότι μια θετική του εισήγηση και πολύ περισσότερο μια θετική απόφαση, θα τον οδηγήσει στη ρήξη με τη Φώφη Γεννηματά.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, είχε συνδέσει το ενδεχόμενο να ψηφίσει τη συμφωνία με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα οδηγηθεί αμέσως σε εκλογές. Επίσης έχει εκφράσει τη θέση ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί τη συμφωνία για να αλώσει τον χώρο της κεντροαριστεράς. Ωστόσο, δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη του ότι η πλειοψηφία των στελεχών της ΔΗΜΑΡ σε όλη τη χώρα τάσσονται υπέρ της συμφωνίας, ενώ ήδη το Ποτάμι αλλά και ο Σπ. Λυκούδης, ιστορικό στέλεχος του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς, παρά την σφοδρή κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση, τάχθηκε υπέρ του ναι στη συμφωνία. Πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής θα προηγηθεί συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας του κόμματος. Εκεί θα διαφανούν οι προθέσεις του κ. Θεοχαρόπουλου.
Σε κάθε περίπτωση η πίεση που ασκείται στο Κίνημα Αλλαγής από τις πολιτικές διεργασίες που πυροδοτεί η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι εμφανής. Η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να δώσει, εν μέσω όλης αυτής της ατμόσφαιρας, συνέντευξη (Εφ.Συν.) εν γνώσει του ότι η κυβέρνηση θα την αξιοποιήσει στην προσπάθεια της να δημιουργήσει προβλήματα στο Κίνημα Αλλαγής, έχει επιφέρει έντονο εκνευρισμό σε ένα μεγάλο τμήμα της βάσης του κόμματος που εκτιμά ότι «δεν πάει άλλο ο Γιώργος Παπανδρέου να εμφανίζεται στην εγχώρια πολιτική σκηνή, από την οποία είναι εξαφανισμένος, μόνο για να δημιουργήσει προβλήματα». Μάλιστα, η στάση του κ. Παπανδρέου αντιπαραβάλλεται με αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου που όπως λέγεται «είναι απολύτως ενισχυτική των θέσεων του κινήματος Αλλαγής και της προσπάθειας του να διεκδικήσει ρόλο διακριτού πόλου στο πολιτικό σκηνικό».
Η Φώφη Γεννηματά έχει στείλει τα μηνύματα της προς όλες τις κατευθύνσεις και εμφανίζεται αποφασισμένη να διατηρήσει τη συνοχή της παράταξης, όπως χαρακτηριστικά λέγεται «και στο επίπεδο της βάσης» που φαίνεται να ενοχλείται με τα όσα διαδραματίζονται σε επίπεδο κορυφής. Αντιδράσεις για τη στάση τόσο του κ. Θεοχαρόπουλου, από τον οποίο ζητείται να ευθυγραμμιστεί με τη στάση της υπόλοιπης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όσο και για τη συνέντευξη Παπανδρέου, η οποία χαρακτηρίζεται «φάουλ», υπάρχουν και στους κόλπους των βουλευτών της ΔΗΣΥ.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, παρά τις πιέσεις που δέχεται ο κεντροαριστερός φορέας εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα περάσει χωρίς απώλειες από την «φουρτούνα των Πρεσπών» και θα αποκρούσει την προσπάθεια διεμβολισμού του χώρου από τον Αλέξη Τσίπρα.