«Ιστορικό βήμα για τις δύο χώρες», χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συμφωνία των Πρεσπών, και επιμένει ότι είναι «πατριωτικό καθήκον» η κύρωσή της.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διγλωσσία και για επικίνδυνο παιχνίδι «με την ακροδεξιά και την πολιτική του μίσους για να κερδίσει κάποιο πρόσκαιρο εκλογικό όφελος».
«Στην Ελλάδα η περιπέτεια των Μνημονίων έχει προκαλέσει τεκτονικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα. Έτσι σε ένα τμήμα του προοδευτικού μεσαίου χώρου υπάρχει σήμερα κρίση πολιτικής εκπροσώπησης. Το βάρος της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου πέφτει εκ των πραγμάτων στην μεγαλύτερη δύναμη, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς ηγεμονισμούς. Επιδιώκουμε τον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε κάποιους σταθερούς άξονες: την αντιπαράθεση με την ακροδεξιά, την δίκαιη ανάπτυξη, την ενίσχυση της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, τις αναγκαίες τομές για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας και των θεσμών. Αυτές είναι οι βάσεις ενός σχεδίου που μπορεί να συσπειρώσει την μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία της κοινωνίας» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Σε ερώτηση για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Σε μια δημοκρατική κοινωνία, το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά για τις απόψεις τους, είναι αδιαπραγμάτευτο […] Θεωρώ όμως ότι είναι υποχρέωση όλων να απομονώσουν τις ακραίες ομάδες που φαντάζομαι θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν και αυτό το συλλαλητήριο και να απέχουν από εκδηλώσεις και συνθήματα μίσους. Έχει υπάρξει αρκετό εμφύλιο μίσος στην ιστορία αυτού του τόπου. Φθάνει. Οι αντιπαραθέσεις πρέπει να γίνονται με επιχειρήματα και διάλογο».
Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, μίλησε για την κριτική που του ασκούν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, για τη σχέση του με τον Πάνο Καμένο, για τις ευρωεκλογές και το δίλημμα των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο.
Τέλος, για την απόρριψη του debate από τον κ. Μητσοτάκη τόνισε «Ο κ. Μητσοτάκης είναι προφανές πως για το Μακεδονικό ούτε έχει επιχειρήματα ούτε και πιστεύει αυτά που χρησιμοποιεί. Επιλέγει την παραδοξολογία απέναντι στον ορθό λόγο. Τη λαθροχειρία απέναντι στην αλήθεια. Την πατριδοκαπηλία απέναντι στην πατριωτική ευθύνη. Για αυτό αρνήθηκε την τηλεμαχία».