Στα 80.000 ευρώ (για τον άγαμο) με ταβάνι τα 140.000 ευρώ (για τις οικογένειες με παιδιά) χαμηλώνουν τα όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση και τις τράπεζες να αναζητούν κοινή γραμμή για το νέο πλαίσιο που θα εφαρμοστεί μετά τη λήξη του νόμου Κατσέλη. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι τράπεζες εμφανίζονται να ζητούν μικρότερο όριο προστασίας, κάτω των 180.000 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο και 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά και άνω.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, μια προστασία στα όρια των 75.000-80.000 ευρώ (για τον άγαμο) είναι λογική, καθώς το μέσο στεγαστικό δάνειο υπολογίζεται στα 80.000 ευρώ, χωρίς να παραβλέπουν τις δυσκολίες και τα ειδικά χαρακτηριστικά που έχουν τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια ως προς την επίλυσή τους.
Σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή μετά τη λήξη του νόμου Κατσέλη, θα προσομοιάζει στο κυπριακό μοντέλο «Εστία», δηλαδή θα αποτελεί μια εξωδικαστική διαδικασία η οποία θα λαμβάνει υπόψη της την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας στην περίπτωση κουρέματος, ενώ θα συμμετέχει και το Δημόσιο, το οποίο – υπό όρους – θα επιδοτεί μέρος της δόσης που θα καλείται να πληρώνει ο δανειολήπτης.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αν η αξία του δανείου είναι άνω του 100% της αξίας του ακινήτου, δεν θα γίνεται κούρεμα, ενώ εάν η αναλογία της αξίας του δανείου προς την αξία του ακινήτου είναι υψηλότερη του 100%, προτείνεται να γίνεται κούρεμα και επιμήκυνση αποπληρωμής της οφειλής.
Με επιδοτήσεις
Αυστηρότερα φαίνεται να ζητούν οι τράπεζες να είναι και τα κριτήρια για όσους θα λαμβάνουν επιδότηση του 1/3 της δόσης. Πάντως, οι τράπεζες για τους πλέον ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες φέρεται ότι δεσμεύονται πως θα προχωρήσουν σε κούρεμα μέρους του δανείου τους, ενώ δεν συμφωνούν με κούρεμα για όσους διαθέτουν κινητή και ακίνητη περιουσία.
Και ενώ η συζήτηση δεν έχει ακόμα τελειώσει αναφορικά με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να παρατείνει τον νόμο Κατσέλη και μετά τον Μάρτιο εφόσον δεν έχει προκύψει έως το τέλος ισχύος του νόμου (ο οποίος παρατάθηκε – μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου) συμφωνία με τις τράπεζες και τους θεσμούς.Το βέβαιο είναι όμως ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα έχει χαμηλότερα όρια προστασίας και φυσικά θα αφορά μικρότερο αριθμό δανειοληπτών.
Στον εξωδικαστικό
Την ίδια ώρα τα προβλήματα ρευστότητας και τη δυσπιστία που κυριαρχεί στην αγορά για τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων αναδεικνύει η έρευνα που πραγματοποίησε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 17% ή λιγότεροι από δύο στους δέκα επιχειρηματίες σκοπεύουν να ζητήσουν ρύθμιση των δανείων τους. Και από αυτούς μόλις το 12% επιθυμεί λύση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, σε αντίθεση με το 55% που προτιμά να συνεργαστεί με τις τράπεζες.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 908 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, έδειξε ότι τα υψηλά επιτόκια κρατούν μακριά τον επιχειρηματικό κόσμο από νέο δανεισμό για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Περίπου έξι στις δέκα εταιρείες ή το 57% δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να ζητήσουν νέα δάνεια λόγω των υψηλών επιτοκίων στα δάνεια κίνησης αλλά και των ξένων funds, με αποτέλεσμα τη μη τόνωση της ρευστότητάς τους.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο δύο στις δέκα επιχειρήσεις έχουν υπογράψει δάνειο με επιτόκια κάτω του 4%. Πάντως, από το 43% των ερωτηθέντων, που σκοπεύουν να αιτηθούν νέα χρηματοδότηση, το 50% δηλώνει ότι μπορεί να προσφέρει εμπράγματες ή ενοχικές εξασφαλίσεις με στόχο τη σύναψη νέου δανείου.