Θέλει να πάει στο κολέγιο να σπουδάσει αρχιτεκτονική και να παρακολουθήσει μαθήματα αγγλικών. Αναρωτιέται πώς θα αξιοποιήσει τη φήμη της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που πρόσφατα απέκτησε. Περισσότερο από όλα όμως η διάσημη πλέον Ράχαφ αλ Κουνούν από τη Σαουδική Αραβία, που έγινε δεκτή ως πρόσφυγας στον Καναδά, θέλει να βιώσει τι σημαίνει να είσαι έφηβος, ελεύθερος να κάνεις ό,τι θες και να ντύνεσαι όπως θες. «Θέλω να κάνω τρελά πράγματα που δεν έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου» ανέφερε στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε στον Καναδά, όπου βρήκε καταφύγιο.
Στη χώρα της η Αλ Κουνούν ήταν πρωτοετής φοιτήτρια, σπούδαζε μαθηματικά και θετικές επιστήμες. Είναι ένα από τα δέκα παιδιά ενός εύπορου εμίρη και ζούσε μια άνετη ζωή. Αυτό που της έλειπε όμως ήταν η ελευθερία και περιγράφει τη ζωή της ως κόλαση, γεμάτη αυστηρούς κανόνες και δεκάδες περιστατικά κακομεταχείρισης από τα μέλη της οικογένειάς της.
Το αίτημα για άσυλο
Μέσα σε λίγες μέρες η 18χρονη πέρασε από το στάτους μιας καταπιεσμένης και ανελεύθερης γυναίκας στη Σαουδική Αραβία, σε αυτό μιας ανεξάρτητης γυναίκας στην άλλη άκρη του κόσμου. Και πλέον μπορεί να κάνει πράγματα που πριν από λίγο καιρό φάνταζαν αδιανόητα. «Από το καλωσόρισμα που είχα και την αγάπη που μου έδειξαν, είδα ότι ο Καναδάς είναι μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» λέει στον διερμηνέα, δείχνοντας την έκπληξή της για το κρύο που κάνει στον Καναδά.
Και διηγείται την περιπέτειά της η οποία την έκανε διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφού δανείστηκε την πιστωτική κάρτα ενός φίλου της, αγόρασε εισιτήριο για την Αυστραλία με ενδιάμεσο σταθμό την Μπανγκόκ. Εκεί σαουδάραβες διπλωμάτες της κατέσχεσαν το διαβατήριο ενώ ταϊλανδοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως θα την έστελναν πίσω στο Ριάντ. Η Αλ Κουνούν παρ’ όλα αυτά δεν δείλιασε, ταμπουρώθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου του αεροδρομίου, άνοιξε λογαριασμό στο Twitter και ξεκίνησε εκστρατεία για να λάβει άσυλο: «Φοβάμαι ότι η οικογένειά μου θα με σκοτώσει» ήταν ένα από τα δεκάδες tweets που ανάρτησε στη διάρκεια παραμονής της στο ξενοδοχείο, τα οποία ξεσήκωσαν ένα παγκόσμιο κύμα συμπάθειας και κινητοποίησαν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αν και ζήτησε άσυλο από τις αρχές της Αυστραλίας, ήταν η κυβέρνηση του Καναδά η οποία της το χορήγησε. Το πρωί του περασμένου Σαββάτου έφθασε στο αεροδρόμιο του Τορόντο όπου έγινε δεκτή από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας και μια στρατιά από ρεπόρτερ.
Τα αντίποινα του Ριάντ
Στα πρώτα σχόλια για την υπόθεσή της ο επικεφαλής της χρηματοδοτούμενης από τη σαουδαραβική κυβέρνηση Εθνικής Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησε ξένες χώρες ότι προτρέπουν «γυναίκες εγκληματίες της Σαουδικής Αραβίας» να εξεγείρονται ενάντια στις οικογενειακές τους αξίες και να ζητούν άσυλο. Αποκάλεσε δε τις πράξεις τους πολιτικές και όχι ανθρωπιστικές.
Η υπόθεση είναι βέβαιο ότι θα διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ Καναδά και Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες είχαν ούτως ή άλλως διαταραχθεί το περασμένο καλοκαίρι όταν το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά έκανε δύο αναρτήσεις στο Twitter αξιώνοντας την απελευθέρωση φυλακισμένων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία. Σε απάντηση, το βασίλειο απέλασε τον καναδό πρέσβη από το Ριάντ και ανακάλεσε τον δικό της πρέσβη στην Οτάβα, πάγωσε όλες τις νέες εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες, διατάσσοντας ταυτόχρονα χιλιάδες σαουδάραβες φοιτητές που σπούδαζαν στον Καναδά να κάνουν μετεγγραφή σε άλλη χώρα.
Η φήμη και το τίμημα
Η κυβέρνηση Τριντό δεν ενέδωσε. Κάθε χρόνο ο Καναδάς υποδέχεται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Η περίπτωση της Αλ Κουνούν ωστόσο είναι διαφορετική. Μέσε σε μία εβδομάδα η 18χρονη έχει συγκεντρώσει 176.000 ακολούθους στο Twitter, έχει φτιάξει σχέσεις με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει βρεθεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλον τον κόσμο. Η φήμη της έχει και το τίμημά της. Η νεαρή έχει δεχθεί απειλητικά μηνύματα στο Ιντερνετ ενώ φοβάται ότι η οικογένειά της θα βγάλει την οργή της στη μικρότερη αδελφή της. «Εχω πολλούς που με ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η φωνή μου ακούστηκε και ίσως θα μπορέσω να κάνω κάτι με αυτό» είπε.
Πρώτα όμως θα πρέπει να κάνει κάποια άλλα βασικά πράγματα. Η καναδική κυβέρνηση προσφέρει στους πρόσφυγες οικονομική υποστήριξη για έναν χρόνο και δωρεάν μαθήματα αγγλικών. Τις ερχόμενες εβδομάδες οι εργαζόμενοι στον προσφυγικό καταυλισμό θα τη βοηθήσουν να πάρει αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, να βρει ένα διαμέρισμα και να το επιπλώσει. Θα πρέπει επίσης να μάθει να κινείται μόνη της στο Τορόντο, να κάνει τα ψώνια της, να χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς, να κάνει δηλαδή πράγματα που ποτέ της δεν έχει ξανακάνει. Τίποτα δεν θα είναι πια ίδιο για εκείνη μιας και έχει προσγειωθεί σε έναν τελείως διαφορετικό πλανήτη.