Στο πλαίσιο της επίσκεψής του υπέγραψε 21 έγγραφα με τα οποία επισφράγιζαν τη διάθεσή τους για συνεργασία σε νέους τομείς.
Στον τομέα της ενέργειας υπεγράφη συμφωνία για την αύξηση της χωρητικότητας των υπόγειων αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου «Banatski Dvor» στη Βοϊβοντίνα από τα 450 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που είναι σήμερα, στα 750 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Συμφωνήθηκε επίσης η δημιουργία υποδομών για την παραγωγή από κοινού υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα προορίζεται για εξαγωγή. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε στην συνέντευξη Τύπου, την πρόθεση της Ρωσίας να εντάξει και την Σερβία στην διαδρομή απ’ όπου θα περνάει ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream με κατεύθυνση την Αυστρία και την Κεντρική Ευρώπη. Ανέφερε μάλιστα, ότι θα συζητήσει το θέμα με τον ομόλογο του της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντηση που θα έχουν πολύ σύντομα.
Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Σερβίας (EPS) υπέγραψε σύμβαση με ρωσική εταιρία για την ανακαίνιση και επέκταση του υδροηλεκτρικού σταθμού «Djerdap 2» στον Δούναβη, έτσι που θα αυξηθεί η δυναμικότητα του από τα 270 μεγαβάτ στα 320 μεγαβάτ.
Το υπουργείο Τεχνολογίας της Σερβίας και η ρωσική δημόσια επιχείρηση Rosatom, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.
Οι Σιδηρόδρομοι Σερβίας (ZS) και η ρωσική εταιρία «RSZ international» υπέγραψαν συμβόλαιο ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο προβλέπεται η ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου από το Βελιγράδι μέχρι το Νόβισαντ, η κατασκευή ενιαίου κέντρου ελέγχου των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών και η εκπόνηση μελέτης για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου από το Βελιγράδι μέχρι τα σύνορα του Μαυροβουνίου.
Οι άλλες συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορούν τους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, την συνεργασία για την έρευνα και χρήση του διαστημικού χώρου, την στρατιωτική τεχνολογική συνεργασία, την κοινωνική ασφάλεια και πρόνοια κ.ά..
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν υποσχέθηκε επίσης ότι θα εισηγηθεί στην Ευρασιατική Ένωση (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν, Αρμενία, Κιργιζία) να υπογραφεί με την Σερβία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει να συσφίξει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Σερβία, ενισχύοντας τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση της Μόσχας θέλει να βάλει κάτω από τη σφαίρα επιρροής της τη Σερβία και να διατηρήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια.
Σε συνέντευξή του στην σέρβικη εφημερίδα «Πολίτικα», διευκρίνισε πως «όταν μιλάμε για την κατάσταση στα Βαλκάνια βασικός αποσταθεροποιητικός παράγοντας είναι η πολιτική των ΗΠΑ και ορισμένων άλλων Δυτικών χωρών, που στοχεύει στη σταθεροποίηση της δικής τους κυριαρχίας στην περιοχή.
Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι αναθεωρούνται τα δικαιώματα της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας…
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, κατά την παραμονή του στο Βελιγράδι επισκέφτηκε τον ναό του Αγίου Σάββα του οποίου την εικονογράφηση με ψηφιδωτά χρηματοδοτεί η Ρωσία. Μπροστά από τον ναό τον υποδέχθηκε ο Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος και δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Σερβίας που κρατούσαν σερβικές και ρώσικες σημαίες και τον επευφημούσαν φωνάζοντας το όνομα του. Την συγκέντρωση οργάνωσε το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS). Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εισήλθε στο ναό, άναψε ένα κερί και στην συνέχεια επιθεώρησε τις εργασίες στον εσωτερικό χώρο, ενώ κατόπιν προτροπής του επικεφαλής Ρώσου αγιογράφου, πρόσθεσε τρεις λίθους στην εικόνα του Χριστού που θα δεσπόζει στον τρούλο του ναού. Το ίδιο έπραξαν ο ομόλογος του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πατριάρχης των Σέρβων κ. Ειρηναίος που τον συνόδευαν.
Έδειξε εντυπωσιασμένος από το έργο που επιτελείται και υποσχέθηκε ότι θα εγκρίνει άλλα πέντε εκατομμύρια ευρώ ώστε να ολοκληρωθεί η εικονογράφηση του ναού.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Ρώσος πρόεδρος θα απονείμει το μετάλλιο «Αλεξάντρ Νιέφσκι» στο Σέρβο ομόλογό του και θα επισκεφτεί το μνημείο των σοβιετικών στρατιωτών που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Γιουγκοσλαβίας από τον ναζιστικό ζυγό.
Σύμφωνα με σερβικές εφημερίδες, ο Αλεξάντρ Βούτσιτς θα χαρίσει στο Ρώσο πρόεδρο ένα σκυλί ποιμενικής ράτσας από το Κόσοβο και θα του ζητήσει να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου, πράγμα που αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για την μελλοντική ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και η κυβέρνησή του κινητοποίησαν εδώ και εβδομάδες όχι μόνον τον κρατικό μηχανισμό της χώρας, αλλά και τον κομματικό του μηχανισμό, ώστε να υπάρξει…λαός κατά την υποδοχή του Πούτιν.
Χιλιάδες μέλη του δεξιού κόμματος SNS (Σέρβικο Προοδευτικό Κόμμα), που ίδρυσε και ελέγχει ο Βούτσιτς, επιστρατεύτηκαν για να τον καλωσορίσουν θερμά.
Πριν από ένα χρόνο, ο Βούσιτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Guardian», επέμενε ότι, προτεραιότητα της Σερβίας ήταν η περαιτέρω ενσωμάτωση με την ΕΕ, ωστόσο, είχε δήλωσει ότι θέλει να διατηρήσει θερμές τις σχέσεις με τον Πούτιν.
«Είμαστε στρατιωτικά ουδέτεροι, δεν έχουμε προσδοκίες να συμμετάσχουμε ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στη ρωσική συμμαχία», είχε πει.
«Κάθε φορά που είχαμε συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν, έλεγα ότι είμαστε σε πορεία με την ΕΕ. Έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία και δεν έχουμε προβλήματα με τη Ρωσία, αλλά βρισκόμαστε σε πορεία με την ΕΕ».
Η επίσκεψη του Πούτιν έρχεται εν μέσω μεγάλων διαμαρτυριών κατά του Σέρβου προέδρου στο Βελιγράδι. Χθες το βράδυ, χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου συμμετέχοντας σε μία ακόμη κινητοποίηση κατά της κυβερνητικής πολιτικής.