Πόσο αντέχει μια κυβέρνηση… «κουρελού»;

Με το βλέμμα στραμμένο στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται η κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου από το πρωί της Πέμπτης γίνονταν πυρετώδεις συναντήσεις, μετρούσαν τις ψήφους, έφτιαχναν σενάρια και έστηναν γραμμές άμυνας και «εφεδρείες» σε περίπτωση που… στραβώσει για κάποιον λόγο η όλη διαδικασία. Αυτό που έλεγαν, πάντως, χθες στη Βουλή ήταν ότι στην περίπτωση της ρηματικής διακοίνωσης έπιασαν τη Νέα Δημοκρατία στον ύπνο. Ο Πρωθυπουργός την ανακοίνωσε άμεσα στη Βουλή ενώ το υπουργείο Εξωτερικών, ατύπως, προώθησε στο ΑΠΕ και σε όλα τα μέσα ενημέρωσης τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας που ενίσχυαν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

■■■

Και αν λίγο-πολύ διαμορφώνεται θετικά για την κυβέρνηση και η δεύτερη πλειοψηφία, εν τούτοις ο προβληματισμός στον… πάνω όροφο του Μαξίμου είναι πόσο μπορεί να αντέξει αυτή η κυβέρνηση-«κουρελού». Δεν το λένε, αλλά το ξέρουν ότι μια πλειοψηφία αποτελούμενη από 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έναν από το Ποτάμι, τέσσερις από τους ΑΝΕΛ και την Κατερίνα Παπακώστα δεν μπορεί να είναι ισχυρή. «Μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να γίνει έρμαιο πολιτικών εκβιασμών όσων θα θελήσουν να περάσουν κρυφές και φωτογραφικές τροπολογίες στα επόμενα νομοσχέδια» έλεγαν στη Βουλή έμπειροι κοινοβουλευτικοί. Επίσης, τονίζουν ότι για κάθε απόφαση που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση θα οφείλει να απευθύνεται σε βουλευτές που δεν ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με όποια ανταλλάγματα κι αν ζητούνται» λένε χαρακτηριστικά.

■■■

Ενδεχομένως ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) να θελήσει να ολοκληρώσει τη θητεία του και να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο, όμως το μεν πνεύμα πρόθυμο, η δε… κυβέρνηση (μειοψηφίας) αδύναμη. Ισως πάλι για να το πετύχει αυτό στον επόμενο ανασχηματισμό να «αξιοποιήσει» κάποιους από τους βουλευτές που η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει «ρετάλια» ή «ρεπατζήδες» του Καμμένου που έφυγε. Με την υπουργοποίηση ορισμένων το Μαξίμου θα έχει ήσυχο το κεφάλι του, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, αυτό που θα κρίνει το πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση είναι και κάτι ακόμη: Οι δημοσκοπήσεις! «Αν βγουν δυο-τρεις φανερές, κι άλλες τόσες κρυφές που πάνε κατευθείαν στο Μαξίμου, και η διαφορά είναι χαώδης, τότε μπορούν να γίνουν δεύτερες σκέψεις».

Η εμμονή του Τσίπρα στο debate

Αυτή η συνεχής πρόσκληση που απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τηλεοπτικό debate με θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών έχει προβληματίσει το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ. Αραγε για ποιον λόγο, λένε στη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας επιμένει σε debate και μάλιστα για να φανεί ότι είναι… άφοβος δέχεται αυτό να γίνει ακόμα και στον Σκάι, αίροντας το πολιτικό-τηλεοπτικό εμπάργκο που έχει ο ίδιος  επιβάλει σε αυτόν τον σταθμό; Αυτά μου έλεγαν από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, με την επισήμανση ότι ο κ. Τσίπρας θα μείνει τελικά με το… όνειρο ενός debate, όπου θα νομίζει ότι κατατροπώνει τον πολιτικό του αντίπαλο, γιατί τέτοιο debate δεν πρόκειται να διεξαχθεί ποτέ. Η ΝΔ θέλει τα debates να διεξάγονται μόνο σε προεκλογικές περιόδους και αν ο κ. Τσίπρας (λένε στην Πειραιώς) θέλει όντως debate ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστως θα προσέλθει, φτάνει ο Πρωθυπουργός να προκηρύξει πρώτα εκλογές: «Και σε προεκλογική περίοδο μπορούν να γίνουν όσα debates τραβά η ψυχή του κ. Τσίπρα» λέει η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, που θεωρεί ότι, πρώτον, αυτή τη στιγμή στην πολιτική κεντρική σκηνή υπάρχει μια πολιτική ανωμαλία (με κυβέρνηση μειοψηφίας) και δεύτερον ότι (θα σας το γράψω έτσι ακριβώς όπως μου το είπε) «ο Μητσοτάκης έρχεται στην εξουσία καβάλα στο άλογο». Δεν έχει διευκρινίσει βεβαίως εάν το άλογο αυτό είναι άσπρο, μαύρο ή… καφέ.

Το αλκοτέστ φέρνει… ψήφους

Αλλαξε η ζωή του βουλευτή της ΝΔ Θ. Καράογλου μετά από αυτό που φώναξε στη Βουλή προτρέποντας τον Πάνο Καμμένο να κάνει αλκοτέστ: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε μετά. Δεχόμουν μέχρι το πρωί συγχαρητήρια και από συναδέλφους μου βουλευτές, αλλά και από τον κόσμο. Γέμισε το κινητό μου με μηνύματα και το facebook με συγχαρητήρια. Ενας μάλιστα μου έγραψε: «μετά το αλκοτέστ που πέταξες για τον Καμμένο θα σου φέρω πέντε ψήφους»». Οταν τον ρώτησα γιατί ζήτησε αλκοτέστ από τον πρώην υπουργό Αμυνας, η απάντησή του ήταν ότι το έκανε για τη Σοφία Βούλτεψη, «για τη σεξιστική επίθεση που δέχθηκε από τον Καμμένο για το κότερο». Και όταν ο κ. Καμμένος απείλησε ότι εάν δεν τον αποβάλει τον κ. Καράογλου από την αίθουσα ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης θα σηκωθεί να φύγει από την αίθουσα, ακούστηκε από κάτω η φράση «από το στόμα σου και στου Θεού τ’ αφτί». Λεπτομέρεια: Ούτε αυτό γράφτηκε στα πρακτικά.

Κέρατα, ακορντεόν, κότερα και άλλα τινά

Πολλά θα μου πείτε πως δεν γράφτηκαν στα πρακτικά από το διήμερο της συζήτησης στη Βουλή. Οταν, για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το γνωστό ύφος του απαιτεί να του απαντήσουν στο… ρητορικό του ερώτημα, ματαιοπονεί όποιος περίμενε συζήτηση υψηλού επιπέδου σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που είναι η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Προφανώς ο κ. Τσίπρας βρέθηκε έστω προς στιγμήν σε σύγχυση, διότι αποκλείεται να μη γνώριζε ότι τα ρητορικά ερωτήματα εξ ορισμού τίθενται αποκλειστικά και μόνον όταν ο ερωτών δεν αναμένει καμία απολύτως απάντηση. Αλλά γιατί να χαρακτηριστεί «ποιοτική» η συζήτηση αυτή που διεξήχθη το διήμερο στη Βουλή όταν υπήρξαν σεξιστικά σχόλια για κότερα, ή ακόμα όταν ακούστηκαν παροιμίες για κέρατα και για κερατωμένους, για ακορντεόν, για κουρελούδες, για γυρολόγους, για Κινέζους, ή  ακόμα όταν ακούστηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας το απίθανο ότι τα δύο Mirage πέταξαν πάνω από την Αθήνα και το Πεντάγωνο επειδή δήθεν έκαναν εκπαιδευτική πτήση. Ειπώθηκαν επίσης φράσεις για δανεικούς βουλευτές, για κότες και πολλά άλλα, που τραυμάτισαν βαρύτατα τον ήδη τραυματισμένο πολιτικό διάλογο στη Βουλή. Εκεί που φαίνεται πως όλοι το… τερμάτισαν ήταν όταν αποκαλύφθηκε σε «πηγαδάκια» ότι πρωτοκλασάτος πολιτικός νοίκιασε… σουίτα στη «Μεγάλη Βρεταννία» για να ξεκουράζεται έως ότου έρθει η ώρα του να μιλήσει.

Αγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν

Και στη Βρετανία, θα μου πείτε, η Τερέζα Μέι περνούσε την ίδια δοκιμασία με τον κ. Τσίπρα (ψήφος εμπιστοσύνης), αλλά δεν συνέβησαν στο βρετανικό κοινοβούλιο αυτά που συνέβησαν στο ελληνικό και που σας τα περιέγραψα παραπάνω. Ούτε βεβαίως η βρετανή πρωθυπουργός εγκατέλειψε την πρωθυπουργική κοινοβουλευτική της θέση μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για να αγκαλιάσει και να ασπαστεί χαριεντιζόμενη βουλευτές που ψήφισαν ώστε να παραμείνει η κυβέρνησή της στην εξουσία. Κάτι που έκανε ο κ. Τσίπρας, που πήγε στα βουλευτικά έδρανα για να ασπασθεί και να συγχαρεί τον κ. Δανέλλη που τον ψήφισε και τον Νίκο Κοτζιά που τον είχε «καρατομήσει» προ μηνών από το υπουργείο Εξωτερικών για χάρη του Πάνου Καμμένου.

Μία ώρα πετούσαν τα Mirage για τον Καμμένο

Σας έχω νέα για τα δύο Mirage 2000-5 που πέταξαν πάνω από το Πεντάγωνο για να αποχαιρετήσουν («τιμής ένεκεν», όπως ειπώθηκε) τον Πάνο Καμμένο, αλλά και για να καλωσορίσουν τον νέο υπουργό Αμυνας, ναύαρχο ε.α. Βαγγέλη Απστολάκη. Τα δύο Mirage βρίσκονταν στον αέρα για μία και πλέον ώρα. Απογειώθηκαν (με εντολή του νέου υπουργού Αμυνας) από την Τανάγρα, κατευθύνθηκαν στην Αίγινα, εν συνεχεία έφτασαν έως τον Ισθμό της Κορίνθου, επέστρεψαν πετώντας πάλι πάνω από την Αίγινα, πέταξαν πάνω από την Αθήνα σε χαμηλή πτήση πάνω από το Πεντάγωνο (την ώρα της τελετής παράδοσης – παραλαβής) και επέστρεψαν στη βάση τους. Ρώτησα πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν. Μου απάντησαν ότι οι εκπαιδευτικές πτήσεις των μαχητικών δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια (συνεπώς δεν ήθελαν να μου πουν). Στην ερώτηση τι είδους εκπαιδευτική πτήση ήταν αυτή, η απάντηση ήταν… «διέλευση σε χαμηλή πτήση»!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.