Για προοδευτική μετάβαση της χώρας στην κανονικότητα μίλησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τους υπουργούς της κυβέρνησης κατά την οποία αναλύθηκαν όλα τα δύσκολα θέματα που θα κριθούν στην επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση την οποία χαρακτήρισε «σημαντική».
«Είναι σημαντικό να τηρηθεί το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να υπάρξει εφαρμογή σε πολλούς τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας» είπε ο Μοσκοβισί υπενθυμίζοντας ότι αυτό αποτελεί όρο προκειμένου να αποδεσμευθούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, εξέλιξη που χαρακτήρισε κρίσιμη, αφού η εκταμίευση αυτή θα «είναι δημοσιονομικά χρήσιμη και ένα καλό σήμα προόδου».
Κόκκινα δάνεια, αύξηση κατώτατου μισθού, νέες ρυθμίσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία αλλά και η αναγκαία μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών περιλαμβάνονται στα σοβαρά ζητήματα που θα τεθούν στην επικείμενη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, όπως μαρτυρά και η συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών στη συνάντηση με τον Μοσκοβισί.
Ερωτηθείς για τις 16 μεταμνημονιακές δράσεις, οι οποίες θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών από τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε πως «υπάρχει ακόμα δουλειά, η οποία πρέπει να γίνει, είμαστε σε καλό δρόμο και κοινός μας στόχος είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία (σ.σ. η αξιολόγηση)».
«Καλωσορίζουμε τη μετάβαση στην κανονικότητα»
«Καλωσορίσαμε την προοδευτική μετάβαση της χώρας στην κανονικότητα», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, αμέσως μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομίας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Χαρακτήρισε δε ως «μια σωστή απόφαση τη μη περικοπή των συντάξεων», δεδομένου, όπως είπε, οι περικοπές «δεν ήταν ούτε δίκαιες ούτε αναγκαίες. Το πλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ μας επέτρεψε να αποφύγουμε τις περικοπές».
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, κατά τη συνάντηση υπήρξε προετοιμασία για «την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία είναι σημαντική».
«Είναι σημαντικό να τηρηθεί το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να υπάρξει εφαρμογή σε πολλούς τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Είναι σημαντικό να έχουμε θετική αξιολόγηση, ώστε να αποδεσμευθούν τον Μάρτιο τα κέρδη από SMP΄s και ANFA΄s (σ.σ. τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές τράπεζες) ύψους 750 εκατ. ευρώ. Αυτό θα είναι δημοσιονομικά χρήσιμο και ένα καλό σήμα προόδου», τόνισε.
Προσέθεσε δε, ότι «παράλληλα χρειάζονται ισχυρά αλλά συνετά κοινωνικά μέτρα. Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και ας προχωρήσουμε στη δεύτερη αξιολόγηση».
Προσεκτική αύξηση στον κατώτατο μισθό
Για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, δήλωσε πως «συζητήσαμε τα πάντα και για τα «κόκκινα» δάνεια και για τον κατώτατο μισθό. Πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες λύσεις, ώστε οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να είναι οι ενδεδειγμένες, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κατάσταση της οικονομίας, όσο και τα δεδομένα σε άλλες χώρες».
Για το ίδιο θέμα, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η Κομισιόν είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, υποστηρίζει όμως ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και άρρηκτα συνδεδεμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, λαμβάνοντας υπόψη και την ανεργία». Η υπουργός προσέθεσε πως ενημέρωσε τον κ. Μοσκοβισί για την πρόταση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου για αυξήσεις 5-10%, «την οποία λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, είπε, από το 1995, οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 7% και η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί κατά 4%.
Ένα ακόμα ζήτημα που συνδέεται με τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας αφορά στη μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, μεταξύ των οποίων και οι εκκρεμείς συντάξεις.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας «είμαστε κάτω από 40.000 για τις κύριες, κάτω από 40.000 για τις επικουρικές και κάτω από 16.000 για τα εφάπαξ και υπολογίζεται ότι έως τον Απρίλιο θα έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους».
Σε διευκρινιστική ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας αναφορικά με την επικείμενη νέα ρύθμιση οφειλών, η Έφη Αχτσιόγλου διευκρίνισε ότι η ρύθμιση του υπουργείου για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά τους πάντες. Θα τεθεί μια διαχωριστική γραμμή οφειλών στις 31-12-2016 και για τις προηγούμενες οφειλές θα υπάρξει επανυπολογισμός με «κούρεμα». Στη ρύθμιση όμως θα μπορούν να ενταχθούν (σε δόσεις) και χρέη εως 31-12-2017, χωρίς επανυπολογισμό. Για την ένταξη στη νέα ρύθμιση δεν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια, αλλά ο μέγιστος αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση το ύψος της οφειλής.
Τέλος, ο Γ. Δραγασάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές όταν αποφασίσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.