Στο γήπεδο της Ελλάδας βρίσκεται πλέον η μπάλα, όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ. Η σχετική ρηματική διακοίνωση έφθασε το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα, στα χέρια του πρωθυπουργού ο οποίος την ανέγνωσε στη Βουλή, στο περιθώριο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
«Θα έρθει η Συμφωνία και φαντάζομαι ότι οι βουλευτές θα ψηφίζουν με βάση την συνείδησή τους και ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του απέναντι στην ιστορία και ό,τι νομίζει καθένας ότι αποτελεί πατριωτικό καθήκον. Ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στο θέμα της ιθαγένειας και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνικότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας. Δεύτερον, ότι η επίσημη γλώσσα των γειτόνων μας, όπως αναφέρεται στην Συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Ζ. Ζάεφ στην οποία εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «η φίλη Ελλάδα θα κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών και θα γίνει η πρώτη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό θα υποκινήσει και τις άλλες 28 χώρες της Συμμαχίας να πράξουν το ίδιο και να καταστούμε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ».
Η αλήθεια είναι πως η ελληνική κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από την ρηματική διακοίνωση. Αντίθετα, την περίμενε με ανυπομονησία προκειμένου να δρομολογήσει τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης.
Οι εξελίξεις από εδώ και πέρα αναμένονται ραγδαίες. Είναι πολύ πιθανό η Συμφωνία να εισαχθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ακόμα και την Παρασκευή, προκειμένου την ερχόμενη εβδομάδα να πάει στην Ολομέλεια προς ψήφιση.
Ωστόσο, από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα δύσκολα για την κυβέρνηση που επιθυμεί διακαώς να κυρωθεί η συμφωνία με 151 ψήφους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα εκληφθεί ως ήττα της. Η δεδηλωμένη πρόθεση του Κώστα Ζουράρι να την καταψηφίσει ρίχνει το σύνολο στους 150 βουλευτές, και στο Μαξίμου ψάχνουν ήδη να βρουν τον 151ο.
Ερώτημα αποτελεί επίσης τι θα γίνει στην Επιτροπή όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-«προθύμων» δεν διαθέτει την πλειοψηφία μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ.
Εάν στη σημερινή συνεδρίαση των οργάνων του το Ποτάμι, ή έστω και ένας βουλευτής του αποφασίσει να υπερψηφίσει, η Συμφωνία θα περάσει άνετα. Εάν έστω ένας επιλέξει το «παρών», η Συμφωνία θα περάσει με λιγότερες από 151 ψήφους, όριο που ο πρωθυπουργός έχει θέσει προκειμένου να μην εκληφθεί ως ήττα για την κυβέρνηση.
Στη, σχεδόν απίθανη με τα έως τώρα δεδομένα, περίπτωση που σύσσωμο το Ποτάμι πει «όχι», η μόνη ελπίδα για τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος έχει εκφραστεί θετικά για τη Συμφωνία, αλλά για τη λήψη της οριστικής απόφασης έχει συγκαλέσει τα όργανα της ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Βούτσης ψάχνει τρόπο προκειμένου να αυξήσει κατά ένα μέλος την Επιτροπή, κοιτάζοντας προς την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών. Στο ενδεχόμενο αυτό αντιτίθεται σφοδρά η ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατό στην Επιτροπή οι ανεξάρτητοι να εκπροσωπούνται από δύο βουλευτές.
Φωτιά στο σκηνικό έβαλε το Ποτάμι όταν αντικατέστησε τον Σπύρο Δανέλλη με τον Γρηγόρη Ψαριανό, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία. Η επιτροπή απαρτίζεται από 55 μέλη. Από αυτούς οι 27 είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι 28 προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή είναι ανεξάρτητοι βουλευτές. Μία μεθόδευση που κυκλοφορεί, είναι ο Πρόεδρος της Βουλής να επικαλεστεί τη δεδηλωμένη της κυβέρνησης ζητώντας να εκφραστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, προσθέτοντας π.χ. δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη σύνθεσή της. Με τον τρόπο αυτό η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει.